De jalapeño uit Mexico is ideaal om je gerechten wat meer pit te geven. Denk maar aan vlees, gehakt, maar ook aan salsa’s en salades. Maar hoe zie je nu precies hoe heet de peper is? En waarom zijn de pepers zo heet? Dat alles doet Taste Up graag voor je uit de doeken.

Wat is een jalapeño?

Jalapeño-pepers herken je aan hun kegelachtige vorm. De lengte varieert van zo’n 4 tot 10 centimeter. Meestal hebben de pepers een groene kleur, maar worden rood naarmate ze rijpen. Oorspronkelijk komen de pepers uit Mexico. Zo zijn ze vernoemd naar de Mexicaanse stad Xalapa.

De pittigheid van de jalapeño-peper kan je als mild omschrijven. Al is de ene peper natuurlijk de andere niet. Zo scoort de jalapeño tussen de 1.000 en de 50.000 op de Scovilleschaal. Deze schaal meet de pitheid van pepers en sauzen. Ter vergelijking: sommige andere pepersoorten behalen zelfs een score van 855.000.

Waarom zijn pepers zo heet?

Capsaïcine is de chemische stof die de pepers een scherpe, hete smaak geeft. Pepers maken deze stof aan als een verdedigingsmechanisme tegen ecologische druk. Denk maar aan watertekort, te veel zonlicht of vraatzucht. Als een planteneter bijvoorbeeld een hap neemt van een hete peper, zal het arme dier dat geen tweede maal doen.

In het algemeen geldt: hoe meer een peper onder ecologische druk komt te staan, hoe meer capsaïcine hij produceert. En dus hoe heter hij is. Verder hebben ook de ondergrond en het klimaat invloed op het capsaïcine-gehalte van de peper.

Hoe zie je hoe heet de jalapeño is?

De scherpte van de pepers neemt toe wanneer ze rijpen en roder worden. Je kan dus stellen dat rode pepers doorgaans heter zijn dan de groene exemplaren. Wanneer pepers rijpen, veranderen ze echter niet alleen van kleur.

Jalapeño’s die onder ecologische druk staan, ontwikkelen namelijk ook witte lijnen en ‘sproetjes’. Hoe meer witte lijnen, hoe meer stress de peper heeft ervaren en hoe heter hij is. Heb je een voorkeur voor een milde peper? Kies dan voor een groene en gladde jalapeño.

Toch mag jij je niet blindstaren op deze theorie. Wie wil koken, proeft best eerst de peper. Dat doe je door een klein stukje van de tip te snijden. Zo voorkom je dat je tong plots in brand staat. Is hij toch te heet? Verwijder dan de pitten en ribben.

Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook jalapeño-pepers maken deel uit van ons assortiment. Bekijk hier onze producten.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen