Op de Caraïbische eilanden is de scotchbonnet veruit de meest populaire peper. En de peper is al even warm als het lokale klimaat. Maar wie tegen een beetje pit kan, geniet ongetwijfeld van de zoete onderliggende smaak. Lees er in deze blog alles over.

Wat is scotchbonnet?

Een eigenaardige naam, niet? Scotchbonnet is namelijk een quasi letterlijke vertaling van het typische Schotse hoofddeksel. De vorm lijkt er dan ook sterk op. Verder ken je de pepers misschien als bonney pepers of Caraïbische, rode pepers.

Inderdaad, scotchbonnet-pepers zijn afkomstig van de Caraïbische eilanden. Hun pittige smaak doet meteen denken aan het lokale klimaat. Gemiddeld zijn ze immers tien keer zo heet als de alom bekende jalapeño-pepers. Maar laat dat je vooral niet afschrikken, want ze hebben namelijk een milde, zoete nasmaak.

Neefjes van Habanero-pepers

Let wel op: scotchbonnet-pepers zijn bijna identiek aan habanero-pepers. Deze neefjes hebben immers beiden een wax-achtige structuur en vier bolvormige rugjes aan de onderkant. Toch zijn er enkele verschillen.

Zo hebben Scotchbonnet-pepers een gele, rode of oranje kleur. Habanero-pepers zijn daarentegen voornamelijk rood-oranje en zo’n 2,5 centimeter groter. Je maakt bovendien meer kans om habanero-pepers tegen te komen in een Europese supermarkt dan hun exclusievere neefjes.

In welke gerechten kan je scotchbonnet gebruiken?

Omwille van de zoete, fruitige nasmaak vind je scotchbonnet-pepers vaak terug in gerechten met tropisch fruit. In Jamaica en de Kaaimaan-eilanden gebruiken locals deze pepers als smaakversterker én als kruid in hun typische jerk-gerechten.

Daarbovenop zijn de pepers een populair bestandsdeel in andere Carabische gerechten zoals rijst en bonen, rondón, rundvleespasteitjes, ceviche en verschillende pittige sauzen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Capsaïcine – de stof die scotchbonnet-pepers zo heet maakt – zorgt niet alleen voor vuurwerk in je mond. De stof heeft ook heel wat voordelen voor je gezondheid. Zo zorgt de stof er onder meer voor dat kankercellen ‘zelfmoord’ plegen. Voornamelijk bij prostaatkanker is capsaïcine zeer doeltreffend.

Verder beschermt capsaïcine je hart, helpt het vet verbranden en ontstekingen afnemen. Ook toont onderzoek aan dat de stof een sterk pijnstillend middel is tegen clusterhoofdpijn en migraine.

Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook scotchbonnet maakt dus deel uit van ons assortiment. Bekijk hier onze producten.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen