Ooit wel. Zo riep Guinness World Records in 2007 de Naga Jolokia uit tot de heetste peper ter wereld. Intussen heeft de peper die titel echter moeten afstaan aan nóg pittigere exemplaren. In deze blog gaan we dieper in op de eigenschappen van de Naga Jolokia.

Wat is de Naga Jolokia?

De Naga Jolokia komt oorspronkelijk uit India, voornamelijk uit de regio Assam. ‘Jolokia’ is dan ook Assamees voor het geslacht Capsium, waartoe pepers behoren. ‘Nāga’ kan je dan weer vertalen als koningscobra. Waarom? Omdat een hap van deze peper vergelijkbaar is met een beet van die dodelijke slang.

De Naga Jolokia is namelijk heet. Erg heet. Zo kan de peper meer dan een 1.000.000 scoren op de Scovilleschaal. Om je even een idee te geven: een jalapeño – die voor sommigen al té pittig is – scoort tussen de 1.000 en de 50.000. En tabasco heeft maar een waarde tot 5.000. Wees dus maar niet te gulzig.

Je herkent de peper aan de oranje, rode of bruine kleur en de ruwe, dichte huid. Ze worden doorgaans zo’n 60 tot 85 millimeter groot. De peper ken je misschien ook onder de namen Bhut Jolokia, Naga Morich of Bih Jolokia.

Welke gerechten kan je met Naga Jolokia maken?

Door de pittige, hete smaak zijn de culinaire mogelijkheden van de Naga Jolokia niet eindeloos. Je vindt de peper dan ook het vaakst terug in Indiase gerechten of pikante sauzen. Verder is de peper overheerlijk op kippenpootjes. Let wel op: deze peper is vooral weggelegd voor mensen die gewend zijn aan extreme pittigheid.

Leuke weetjes

In India worden de Naga Jolokia-pepers gebruikt in dorpjes op het platteland om wilde dieren af te schrikken. En dan in het bijzonder olifanten. Zo smeren ze de pepers uit op hekken en omheiningen in de hoop hun gewassen te beschermen.

Ook zijn de pepers een populair bestandsdeel van pepperspray of militaire rookbommen. Het leger gebruikt de rookbommen voornamelijk om terroristen of andere criminelen tijdelijk te immobiliseren of uit gebouwen te verdrijven.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Naga Jolokia kan mensen met ademhalingsproblemenhelpen. De sterke, pittige smaak zorgt er namelijk voor dat de luchtwegen open gaan staan. Ook komen er tijdens het eten van de peper mogelijk endorfine-hormonen vrij, wat voor een gelukzalig gevoel zorgt.

Verder heeft de peper een positieve invloed op de bloedcirculatie en doet hij de bloeddruk dalen. En raar maar waar: in India worden de pepers gegeten om het lichaam af te koelen tijdens warme zomers. De pepers stimuleren immers de transpiratie van het lichaam.

Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook de Naga Jolokia-peper maakt dus deel uit van ons assortiment. Bekijk hier al onze producten.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen