Een feestmaal is niets zonder karaktervolle kruiden die de gerechten op smaak brengen. In deze blog vertellen we meer over welke winterkruiden jij kan gebruiken. Denk maar aan tijm, laurier, rozemarijn, dragon, bieslook, winterpostelein, kervel en eetbare bloemen.


Tijm

Het typische winterkruid tijm herken je aan de ietwat houtige steeltjes en smalle, slanke blaadjes. Ook al zijn de blaadjes klein, onderschat zeker niet de karaktervolle en pittige smaak. Gebruik er dus niet te veel van.

Tijm kan je gebruiken in allerlei feestmaaltijden met vis, vlees en groenten. Ook is het de belangrijkste smaakmaker van Provençaalse kruidenmix. Verder kan je tijm ook combineren met laurier en peterselie om een bouquet garni te bekomen.


Laurier

Heb je nog niet beslist wat je gaat koken op kerstavond of oudjaar? Geen nood, met laurier zit je sowieso goed. Je kan het kruid gebruiken bij vlees, vis, eenpansgerechten, marinades, soepen… te veel om op te noemen. Tip: hoe langer de blaadjes mee sudderen tijdens de bereiding, hoe kruidiger het gerecht.


Rozemarijn

Varkensvlees, rundsvlees, lamsvlees, wild en stoofpotjes: het aroma van rozemarijn is zo rijk dat je er allerlei vleesgerechten mee op smaak kan brengen.

De naaldachtige blaadjes zijn wegens de taaie structuur echter moeilijk eetbaar. Daarom voeg je de blaadjes best al tijdens het koken toe, zodat ze hun aroma en smaak aan het gerecht afgeven.


Dragon

Dragon is het geheim van bearnaisesaus, vinaigrettes en mosterd waarmee jij jouw feestmaaltijden op smaak kan brengen. Dragon is zeer veelzijdig, want zowel de blaadjes als de bloemen van dragon zijn eetbaar.

Bij onze Franse zuiderburen is dragon een belangrijk bestanddeel van fines herbes, een kruidenmengsel dat meer smaak geeft aan soepen, eieren en boter.


Bieslook

De smaak van bieslook kan je wat vergelijken met die van zijn neefje de ui. Bieslook kan dienstdoen als garnituur bij jouw feestmaaltijden, salades, kruidenboter, sauzen en dressings. Let wel op: de smaak wordt helaas minder intens door koken, bakken of frituren.


Winterpostelein

Bij winterpostelein springen de tere, ruitvormige en vlezige blaadjes onmiddellijk in het oog. De smaak van postelein is vergelijkbaar met die van rucola en kan je omschrijven als fris, een tikkeltje pittig en lichtzuur. Ook door de vrij stevige en knapperige textuur zijn de culinaire mogelijkheden van winterpostelein haast eindeloos.

Vaak verrijken chefs slaatjes, soepen en stamppotten met postelein, maar je kan de groente ook in allerlei pasta-, vis- en vleesgerechten gebruiken. Het is bovendien mogelijk om postelein rauw te eten, te koken, te wokken, te stoven of te roerbakken.


Kervel

Van soepen, sauzen en salades tot vlees en vis: kervel wordt op alle mogelijke gerechten als garnituur gebruikt. Denk maar aan kervelsoep, wortelsoep, juliennesoep, ossenstraatsoep, hollandaisesaus of pesto. De groene tot donkergroene blaadjes lijken wat op peterselie en hebben een anijsachtige smaak.


Eetbare bloemen

Niets zo feestelijk als viooltjes of capucine als creatieve garnering bij salades, hapjes, aperitieven, cocktails en voorgerechten. Zo brengen de blaadjes niet alleen kleur, maar ook een extra smaakje op je bord. En deze smaken zijn erg uiteenlopend: van kruidig, pittig, radijsachtig, geurig en zoet tot poederig en zacht.


Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook eerder genoemde winterkruiden maken deel uit van ons assortiment. Bekijk hier onze producten.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen