Bieslook behoort tot de lookfamilie en wordt net zoals zijn neefjes knoflook, prei en ui al eeuwenlang gekweekt voor de prikkelende smaak, heilzame werking en veelzijdigheid in de keuken. In deze blog lees je meer over de culinaire mogelijkheden en gezondheidsvoordelen.

Wat is bieslook?

Bieslook behoort – de naam doet het al vermoeden – net zoals ui, prei en knoflook tot de lookfamilie. Kenmerkende eigenschappen van bieslook zijn de lange, smalle en grasachtige stengels. Wat velen vergeten, is dat de groente ook mooie roze, witte of paarse bloempjes heeft.

Een andere naam voor bieslook is pijpgras. De reden ligt voor de hand: de pijpvormige stengels hebben wel wat weg van lange grassprieten.

In welke gerechten kan je bieslook gebruiken?

In de keuken komen vooral de dunne stengels van bieslook van pas als smaakbrenger in allerlei gerechten. Maar ook de blauw-roze-violette bloempjes zijn eetbaar en kan je probleemloos gebruiken als garnituur.

Ze smaken fijngesnipperd erg lekker in salades en vinaigrettes. Ook kan je gekookte aardappelen of aardappelpuree versieren met snippers van bieslook. De smaak van de stengels kan je vergelijken met die van uien, maar dan iets fijner en milder.

Bieslook zie je ook vaak in kruidenboter, waaraan het een lichte smaak geeft. Ook is de groente een van onmisbare ingrediënten van eiersalade. Let wel op: je mag bieslook nooit meekoken, want dan verliest de groente snel haar smaak. Voeg bieslook daarom steeds net voor het opdienen toe.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van bieslook?

Niet alleen in de keuken, maar ook in de volksgeneeskunde wordt bieslook al eeuwenlang gebruikt als ‘smaakmaker’. Zo heeft de groente naar verluidt een bevorderende werking op de eetlust en spijsvertering. Daarnaast heeft bieslook ook een vochtafdrijvende werking in je lichaam.

Verder zit bieslook vol met vitaminen A en C, mineralen en antioxidanten. Zo is choline een belangrijke voedingsstof die een positieve invloed heeft op je spierbewegingen, geheugen en botvorming. Ook helpt bieslook bij slaapproblemen.

In het kort, bieslook:

  • Bevordert de eetlust en spijsvertering
  • Werkt vochtafdrijvend
  • Heeft een positieve invloed op spierbewegingen, je geheugen en botvorming
  • Helpt bij slaapproblemen

Hoe bewaar je bieslook het best?

Bieslook kan je probleemloos enkele dagen bewaren in de groentelade van je koelkast. In tegenstelling tot vele andere groenten kan je bieslook invriezen zonder dat de smaak verloren gaat.

Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook bieslook maakt dus deel uit van ons assortiment. Bekijk hier onze producten.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen