Is korenbloem eetbaar? Wat is korenbloem eigenlijk? Hoe herken je de bloemblaadjes? Wat zijn de gezondheidsvoordelen? In welke gerechten is korenbloem het lekkerst? En waar koop je het? Je leest het allemaal in deze blog.

Wat is korenbloem?

Korenbloem wordt alsmaar zeldzamer. Zo staat deze bloem die behoort tot de composietenfamilie in Nederland op de Rode lijst. In Vlaanderen heeft deze bloemensoort dan weer de status van ‘achteruitgaand’.

Wie geluk heeft, vindt de korenbloem echter nog op de traditionele groeiplaats, namelijk op de akkers tussen het graan. Ook in de bermen van binnenwegen kan je nog weleens korenbloemen opmerken.

Hoe je ze herkent? Wel aan de trompetvormige, diepblauwe straalbloemen met driehoekige slippen. De voet van de buisbloempjes neigt dan weer naar de paarse kant.

Is korenbloem eetbaar?

Zeker en vast. De bloemblaadjes zijn niet alleen eetbaar, maar geven ook een licht bittere smaak aan je gerechten. Ze zijn daarom uiterst lekker in een kruidenthee, slaatjes, kruidenboter en kwarkgerechten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Aftreksels van de bloemblaadjes werden vroeger – en nu ook nog wel – gebruikt tegen bronchitis en andere aandoeningen van de luchtwegen. Heb je last van een hoestje? Probeer dan zeker een thee met een aftreksel van korenbloem. Denk maar aan de ‘Russian Earl Grey’.

Hoe bewaar je de bloemblaadjes van korenbloem?

Je kan de bloemblaadjes bewaren in een luchtdicht potje, maar beter nog is het om ze te drogen. Korenbloem is namelijk goed te drogen in de oven op 40 tot 50 °C. Of je kan de bloemblaadjes gewoon ophangen op een goed-geventileerde plek, maar niet in de zon.

Waar staat de korenbloem voor bekend?

Vroeger werden de bloemblaadjes van korenbloem weleens gedragen door verliefde jonge mannen. Verkleurde en verdorde de bloem snel? Wel, dan zou hun liefde onbeantwoord blijven. Vandaag staat de korenbloem vooral bekend als nationaal symbool van Duitsland.

Korenbloem kopen? Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke eetbare bloemen, kruiden, pepers en salades. Bekijk hier ons assortiment eetbare bloemen.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen