Kervel herken je ongetwijfeld aan de groene tot donkergroene, gekartelde blaadjes. De anijsachtige smaak komt vooral goed tot zijn recht in allerlei soepen, sauzen en salades. Ook heeft het kruid een helende werking en medicinale kenmerken. In deze blog lees je er meer over.

Wat is kervel?

Kervel heeft groene tot donkergroene, gekartelde blaadjes die wat op peterselie lijken. Vroeger stond het kruid weleens bekend als de peterselie van de rijken. Kervel hoorde immers alleen toe aan de hogere sociale klassen.

Oorspronkelijk zag je kervel alleen in Rusland, rond de Middellandse Zee en in Azië. De Romeinen namen het kruid tijdens hun bezetting echter mee naar Noord- en West-Europa. Zij gebruikten het kruid niet alleen voor culinaire doeleinden, maar ook als geneesmiddel.

Vandaag vind je het dan ook wereldwijd. En ook bij ons, want Taste Up verwerkt het vooral in eigen productie. Kervel is bovendien verwant aan roomse kervel en dolle kervel.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

In de natuurgeneeskunde is kervel gekend om zijn medicinale kenmerken, want het bevat onder meer vitamine C en ijzer. Kervel bevordert daardoor de spijsvertering en verlaagt de bloedruk. Ook staat het bekend als eetlustopwekker en een milde stimulant. Je wordt er immers opgewekt van.

Verder kan je het mengen met azijn om de hik tegen te gaan. Daarnaast helpt kervel bij de afdrijving van vocht en het verminderen van zwellingen. Ook keel- en luchtwegen zijn gebaat bij een stevige portie kervel. Zo helpt het kruid bij keelpijn, bronchitis en astma.

In welke gerechten kan je kervel gebruiken?

Het plantje heeft een anijsachtige smaak, die vooral ideaal is voor allerlei soepen. Denk maar aan kervelsoep, wortelsoep, juliennesoep of ossenstraatsoep. Bij de soepen is het belangrijk om de kervel fijn te snijden. Je kan de kervel bovendien gebruiken om te garneren.

Ook zie je kervel vaak als ingrediënt om sauzenop smaak te brengen, bijvoorbeeld hollandaisesaus. Je kan zelfs pesto maken van kervel. Uiteraard mag kervel ook niet ontbreken in salades. Zo is een salade nicoise overheerlijk. Of de spikkelsalade met quinoa, prei en kervel.

Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook kervel maakt dus deel uit van ons assortiment, want we kweken het zelf. Bekijk hier onze producten.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen