De winter is niet alleen de periode van gezelligheid en feestmaaltijden, maar helaas ook van kwaaltjes zoals keelpijn, een verkoudheid en de griep. Gelukkig kan je de meeste symptomen bestrijden met smaakvolle kruiden. In deze blog lees je er meer over.

Gember

Met gember heb je het ideale wapen in handen om keelpijn te bestrijden. Zo wordt gember ook weleens een natuurlijke ontstekingsremmer genoemd. De stoffen in het kruid stimuleren immers ons immuunsysteem. Ook lossen ze slijmen op en weren ze de koorts uit je lichaam.

Bovendien helpt de antivirale werking van gember jou om snel de griep te overwinnen. Verwerk gember bijvoorbeeld in een thee. Gemberthee maak je simpelweg door de gember te raspen en versnijden, waarna je de stukken laat trekken in heet water. De smaak kan je versterken met honing of citroen.


Salie

Salie herken je aan de grijsgroene, langwerpige en spitse bladeren. Aan de kant zijn ze gekarteld. Ook hebben ze nerven en een sterk, doordringend aroma. De naam van salie zegt eigenlijk al genoeg, want die is afgeleid van het Latijnse ‘salvus’. Vrij vertaald: gezond.

En die naam heeft het kruid niet zonder reden. Zo is salie een natuurlijk antibioticum met een erg geneeskrachtige werking. Ook heeft het kruid een kalmerend en rustgevend effect.

Salie is lekker in allerlei gerechten: van stoofschotels en gebraad tot gevogelte, wild en soep. Ook wordt salie weleens ‘palingkruid’ genoemd, omdat het ideaal is om gerechten met paling op smaak te brengen.


Kurkuma

Kurkuma, curcame, Indiase geelwortel, tarmeriek of koenir: allemaal namen voor de wortel van de geelwortelplant of de curcuma longa. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, staat het kruid ook bekend als de natuurlijke pijnstiller.

Die titel draagt kurkuma niet zomaar. Het belangrijkste bestanddeel van kurkuma is namelijk curcumine. De werking van de stof zorgt ervoor dat jouw pijn wordt verlicht. Zo tonen studies aan dat de stof pijnervaringen tegenhoudt door neurotransmitters te blokkeren in hun weg naar de hersenen.

De krachtige antioxidanten van kurkuma verhogen dan weer jouw weerstand in de wintermaanden. Wie zich trouwens door alle feestdagen zorgen maakt over een opgeblazen gevoel, kan beter gerechten met kurkuma eten. Het bevordert immers de spijsvertering.

Wegens de uitgesproken smaak van kurkuma kan je het kruid maar in een beperkt aantal gerechten gebruiken. Denk maar aan vis- of pastagerechten. Maar uiteraard vooral currygerechten, -sauzen en -dressings.


Munt

Munt kan je makkelijk in een thee verwerken. De blaadjes versnellen het genezingsproces bij een verkoudheid, omdat ze stoffen met antibacteriële eigenschappen bevatten. Zelfs een stoombad met munt kan de slijmen dunner en losser maken.


Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook gember, salie, kurkuma en munt maken deel uit van ons assortiment, want we kweken het zelf. Bekijk hier onze producten.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen