Wij geven je verschillende tips om de kleine overschotten van je gember of je gember in bulk te bewaren. Van de vriezer tot bewaren in alcohol. Wat je wilt toch niets van deze bijzondere en uiterst gezonde wortelstok weggooien. 

Gember wordt niet voor niets de wonderknol genoemd. Het is een manusje-van-alles die zich diep onder de grond verschuilt om daar een opslagplaats van voedingstoffen te vormen. Eens uit de grond gehaald, onthult de wortelstok, die wat weg heeft van het gewei van een hert, zijn ware krachten en aard. Je kunt het zo gek niet bedenken of gember helpt wel. Het wordt verwerkt in thee, sapjes, sauzen, soepen en zelfs in zalfjes en parfum. Krachtig, machtig, mysterieus en miraculeus… we zijn helemaal gek van deze prachtige wortelstok. Met zoveel pracht en praal die in gember schuilgaat, wil je natuurlijk niets van deze wortelstok verliezen. We vertellen je daarom graag wat meer over het bewaren van gember; of het nu in bulk is of het laatste restje van de stok en over waar je gember online kunt kopen.

Gember bewaren in de vriezer

Allereerst kun je ervoor kiezen om gember in de vriezer te bewaren. Misschien niet meteen wat je in gedachten had, maar net zoals heel wat vruchten, planten en groenten is de vriezer een perfecte plek om deze wortelstok al dan niet in bulk te bewaren. Bij voorkeur schil je de gemberwortel op voorhand en steek je hem vervolgens in een diepvrieszakje. Op deze manier kan je hem tot wel 3 maanden bewaren. Heb je hem nodig dan haal je hem er gewoon uit, snij of rasp je een stukje en steek je hem weer in de diepvries.

Gember bewaren in de koelkast

Een tweede mogelijkheid is om je koelkast als opslagplaats voor gember te gebruiken. Kies je voor de koelkast dan kan je de wortelstok best ongeschild bewaren. Rol wat keukenpapier om de gember en steek hem vervolgens in een luchtdicht plastiek zakje. Doe je het volgens de regels der gemberbewaarkunst dan kan je tot 3 weken van dit wonderingrediënt genieten.

Gember in alcohol bewaren

Misschien wel de minst voor de hand liggende bewaartip, maar wel een van de eenvoudigste. Gember kan je namelijk ook in alcohol bewaren en dat zelfs voor een lange tijd. Bovendien kan je de alcohol, met een pittig gemberkantje, nadien dan weer voor bijvoorbeeld cocktails gebruiken. Schil de gember, snijd hem in blokjes of plakjes en gooi de stukjes in een glazen pot. Vervolgens wat wodka of sherry erover, pot in de koelkast en klaar is Kees. Hier ga je nog lang van kunnen genieten.

Gember drogen

Tot slot kan je er ook voor kiezen om gember te bewaren door hem te drogen. Hiervoor kun je de gember best raspen om hem vervolgens op wat bakpapier in een goed verluchte maar droge ruimte te laten drogen. Dit droogproces neemt ongeveer 4 dagen in beslag. Nadien doe je de geraspte gember in een potje of in een zakje en kan je deze om en bij een jaar bewaren. Wil je de gember nadien gebruiken in een gerecht dan is het best om deze een half uur in heet water te laten weken of hak de droge stukken fijn. 

Veelgestelde vragen

Hoe kan je zien of gember nog goed is?

Als je gember gaat gebruiken, wil je natuurlijk niet dat dit prachtige product vervallen is en daardoor niet alleen voor maagproblemen kan zorgen maar ook heel wat van de heilzame voordelen kwijt is. Gember die vers is, voelt stevig aan en heeft een gladde schil. Als je er aan ruikt, ruik je ook meteen de sterke gembergeur. Voelt je gember zacht aan of zie je hier en daar andere kleuren opduiken dan is de kans groot dat je gember niet meer vers of goed is en kan je hem beter ook niet meer bewaren of invriezen.

Als gember blauw ziet, is de wortel dan nog goed?

Het is je misschien al opgevallen dat gember heel soms een fijne blauwe streep of ring heeft. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je gember niet meer goed is en dat je de knol moet weggooien. Het blauwe kleurtje is eerder uitzonderlijk en wijst op de aanwezigheid van een krachtig enzym genaamd zingibain. In plaats van vervallen, beschikt je gember dus over een extra heilzame troef. Lucky you!

Kan je ruiken of gember vers is?

Als je gember wilt bewaren of invriezen, dan wil je natuurlijk dat je gember zo vers mogelijk is. We krijgen soms de vraag of je kan ruiken of gember nog vers is. Het antwoord is hier volmondig ‘ja’ op. Verse gember ruik je hard en laat je een rijke geur met nootachtige, zoete smaak en met een citrus ondertoon ontdekken. Het is een scherpe geur die je meteen zal herkennen. Vervallen gember gaat zijn geur verliezen.

Gember in bulk kopen bij Taste Up

Op zoek naar gember in bulk? Taste Up is al generaties lang de dynamische motor achter heel wat verse groenten, kruiden, salades en pepers. Ook verse gember behoort tot hun ruime assortiment. Contacteer de mensen van Taste Up en ontdek wat ze voor jou kunnen betekenen; van op maat gemaakte verpakkingen tot leveringen in bulk.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen