Wat is gewone veldsla en waarom is het een van de meest populaire slasoorten? Een korte kijk naar deze interessante en lekkere groente.

Vaterianella locusta… het klinkt als een personage uit Game of Thrones maar het is de Latijnse naam voor een van de bekendste en meest geliefde slaatjes onder de slasoorten, namelijk de gewone veldsla. Nu doet de naam de sla niet echt eer aan want echt gewoon kan je gewone veldsla niet noemen. Je vindt deze slasoort immers in tal van gerechten en dit zowel als onderdeel van verfrissende zomerse salades als in winterse gerechten. Kortom deze sla, die bijzonder populair is in onze Lage Landen maar ook in Duitsland en Frankrijk, verdient het gewoon om eens in de schijnwerpers geplaatst te worden. Wij vertellen je graag waarom je veldsla moet kopen.

Leuke en interessante weetjes over gewone veldsla

  • Gewone veldsla staat ook bekend als korensla of als ezelsoor. De bijnaam korensla was vooral vroeger een veelgebruikte bijnaam en dit heeft de sla te danken aan het feit dat ze als ‘onkruid’ tussen het wintergraan te vinden was. Ezelsoor op haar beurt verwijst dan weer naar de krullende slablaadjes die met wat verbeelding de vorm van een ezelsoor aannemen.
  • Gewone veldsla is een bron van vitamines, mineralen en vezels. Vitamine A en C, kalium en ijzer zijn maar enkele van de voedingsstoffen die van veldsla een gezonde partner in kitchen crime maken.
  • Wist je dat de meeste smaak in het steeltje van de veldsla zit? Probeer daarom niet teveel van de steel weg te halen als je de sla wilt gebruiken.
  • Gewone veldsla is het hele jaar door te verkrijgen, maar de beste veldsla wordt wel in de winter geoogst.

Hoe kan je gewone veldsla het beste bewaren?

Veel mensen denken dat ze veldsla het beste onder de kraan kunnen afspoelen alvorens het in gerechten te gebruiken of te bewaren. Niet is echter minder waar. Gewone veldsla afspoelen, kan de blaadjes beschadigen. Beter is om de blaadjes in ijskoud water te deppen en ze dan te laten uitlekken of droog te deppen met wat keukenpapier of een zachte doek. Nadien kan je de veldsla dan enkele dagen in een bewaardoos in de koelkast bewaren. Eventueel kan je de krop veldsla in zijn geheel ook in huishoudfolie wikkelen en zo in de koelkast bewaren. Het invriezen van veldsla is niet mogelijk, maar je kunt er bijvoorbeeld wel slasoep van maken en deze kan je tot een jaar bewaren.

Recepten en gerechten met gewone veldsla

Gewone veldsla

Veldsla is een zeer veelzijdig product dat je in heel wat gerechten of gewoon puur natuur kunt gebruiken. Veldsla voegt best wel wat smaak aan je gerecht toe en is ook lekker knapperig. Je zou de smaak als nootachtig kunnen omschrijven. Wat blaadjes gewone veldsla tussen je sandwich of boterham met hesp of kipfilet geven je al net dat tikkeltje extra. Gewone veldsla wordt daarnaast heel vaak gebruikt in salades met bijvoorbeeld een lekkere dressing of wat yoghurt. Ook met stukjes appel, spek of kip gaat deze slasoort heel goed samen. De mogelijkheden zijn echt onbeperkt! Laat je slafantasie maar de vrije loop en probeer zelf met deze geweldige groente aan de slag te gaan. Je kunt maar weinig misdoen met veldsla.

Veldsla online kopen

Net zoals alle andere salades, groentes, pepers en eetbare bloemen kan niets op tegen het kopen van de verse varianten. Hoe verser, hoe beter. Taste Up draagt versheid een warm hart toen en biedt je de mogelijkheid om onder meer verse gewone veldsla online te kopen.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen