Waar komt die heerlijke geur toch vandaan? Een vraag die je weleens hoort als het deksel van de kookpotten gaat. De kans is groot dat die heerlijke geur van een vrolijk boeketje met heerlijk geurende kruiden komt. Dit boeketje kennen we allemaal als bouquet garni of het kruidentuiltje. Maar weet je ook welke kruiden er gebruikt worden en hoe je zelf een kruidentuiltje kunt maken Wij vertellen het je allemaal en starten doen we met ‘Wat is een kruidentuiltje?’.

Wat is een kruidentuiltje?

Een kruidentuiltje of ook wel bouquet garni genoemd, is een handig en smaakvol hulpmiddeltje tijdens het koken. En ‘smaakvol’ mag je letterlijk nemen. Het gaat hier immers om een samenraapsel van wat kruiden waarmee je sauzen, soepen of stoofpotjes een kruidig aroma kunt geven. Het klassieke kruidentuiltje bestaat uit enkele perseliestengels, wat takjes tijm en enkele blaadjes laurier. De kruiden worden samengebonden of ergens ingestopt zodat ze er na verloop van tijd makkelijk weer uit kunnen genomen worden.  Op deze manier komen er geen vervelende takjes in het gerecht zelf terecht.

Hoe maak je een kruidentuiltje?

Kruidentuiltje

Het maken van een kruidentuiltje of bouquet garni is heel eenvoudig. Alles start met het kopen van verse kruiden. Knip vervolgens de peterseliestengels en tijmtakjes op ongeveer dezelfde lengte. Leg ze op de blaadjes laurier en rol vervolgens alles op. Bindt het geheel met wat touw vast en je bent klaar.

Enkele wist je datjes over en tips voor het kruidentuiltje

  • Wist je dat er ook bij het brouwen van bier vaak een kruidentuiltje aan te pas komt? Inderdaad, brouwen is dan ook een beetje koken en de bouquet garni vormt hierbij vaak het geheime ingrediënt van het gerstenat. De precieze samenstelling van de geheime mix van kruiden bepaalt namelijk de smaak van het bier. Zelfs voor geoefende bierneuzen is het dikwijls gissen naar de exacte ingrediënten van het kruidentuiltje
  • Gebruik best geen gekleurd touw om je kruidentuiltje mee vast te binden. De kleur kan in je gerecht terechtkomen en je wilt geen blauwe smurfensoep.
  • Naast het gebruik van een touwtje om je bouquet garni mee vast te binden, kan je ook andere hulpmiddelen gebruiken. Zo gebruiken sommige mensen een (thee)doek. Ook bestaan er speciale metalen containertjes of kan je theeeitjes gebruiken om je kruiden in te stoppen.

Proberen, experimenteren en leren

Klassiek bestaat het kruidentuiltje inderdaad uit tijm, laurier en peterseliestengels. Maar niets houd je tegen om je fantasie de vrije loop te laten gaan. Experimenteren is leren. Als je regelmatig de kookpotten induikt weet je bovendien wel welke kruiden bij welke gerechten passen. Om je op weg te helpen geven we je graag enkele tips:

  • Voeg wat salie toe aan sauzen voor pasta’s of tomatensauzen
  • Een kruidentuiltje met rozemarijn is perfect voor gerechten met lamsvlees en voor mediterrane stoofpotjes.
  • Lavas toevoegen, geeft dan weer de typische bouillonsmaak en gaat bij heel wat gerechten en sauzen goed.

Verse kruiden koop je online bij Taste Up

Voor je verse kruiden kan je online terecht bij Taste Up. Zij beschikken over een ruim assortiment aan verse kruiden, eetbare bloemen en pepers.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen