Rozemarijn heeft niet alleen een overheerlijk aroma, ook staat het kruid symbool voor het ‘niet-vergeten’ van dierbaren en overledenen. De gezondheidsvoordelen zijn bovendien talrijk. Lees er in deze blog van Taste Up alles over.

Wat is rozemarijn?

Rozemarijn is een klein struikje met harsachtige, donkergroene bladeren die wat op naalden lijken. De naam is afkomstig van het Latijnse rosmarinus, wat vrij vertaald ‘dauw der zee’ betekent. Een gepaste naam.

Door de kleur en textuur van de blaadjes is het immers net alsof er een waas overheen hangt. Ook groeide rozemarijn in het verleden voornamelijk in gebieden langs de Middellandse Zee. En daar stopt de symboliek niet.

Zo staat rozemarijn symbool voor vriendschap, trouw en het ‘niet-vergeten’. Vroeger gaf men bijvoorbeeld rozemarijntakjes aan geliefden die op reis vertrokken. Takjes op graven zorgden er dan weer voor dat de overledenen niet zouden worden vergeten.

Welke gerechten kan je met rozemarijn maken?

Het aroma van rozemarijn is rijk en uitgesproken. Je kan het kruid dus gebruiken om verschillende groente-, vlees- en visgerechten mee op smaak te brengen. Denk maar varkensvlees, rundsvlees, lamsvlees, wild en stoofpotjes.

Niet te vergeten: je kan de blaadjes van rozemarijn moeilijk opeten wegens de taaie structuur. Je voegt ze daarom best al tijdens de bereiding toe, zodat ze hun smaak en aroma kunnen afgeven aan het gerecht.

Enkele ideetjes:

  • Lamsbout met knoflook en rozemarijn
  • Pikante citroenkip met knoflook en rozemarijn
  • Varkenshaasje met mosterdsaus en rozemarijn
  • Stoofpotje van hert met rozemarijn, vergeten groenten en gebakken appeltjes
  • Stoverij van ree met rozemarijn en veenbessenconfituur

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van rozemarijn?

Rozemarijn hangt niet toevallig samen met de symboliek rond ‘niet-vergeten’. Studies tonen namelijk aan dat rozemarijn een positief effect heeft op de werking van ons geheugen. Verder heeft het kruid een sterke helende werking wat luchtwegeninfecties betreft.

Voel jij je wat vermoeid? Of is jouw humeur niet helemaal dat? Maak dan rozemarijnthee voor jezelf. Het heerlijke aroma van het kruid maakt jou ongetwijfeld weer vrolijk en energiek. Rozemarijn bestrijdt angst, stress en slapeloosheid. Het kruid vermindert zelfs zwellingen.

Samengevat:

  • Heeft een sterke helende werking
  • Versterkt het geheugen
  • Bestrijdt angst, vermoeidheid, zenuwachtigheid en slapeloosheid
  • Drijft vocht af
  • Vermindert zwellingen en blauwe plekken

Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook rozemarijn maakt dus deel uit van ons assortiment. Bekijk hier onze producten.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen