Zeekraal groeit waar de zee overstroomt. De smaak is dan ook zoutig en zilt, waardoor de groente perfect past bij visgerechten en salades. Verder heeft zeekraal zelfs geneeskrachtige eigenschappen. Lees er in deze blog van Taste Up meer over.

Wat is zeekraal?

Heb je nog nooit van zeekraal gehoord? Dan misschien wel van hanepoot of zouterik. Waar de zee het land overstroomt, kan je zeekraal vinden. Denk maar aan zoutmoerassen, kwelders, stranden en mangroven.

Je kan zeekraal herkennen aan de dikke, buisvormige stengels. Hoe dikker en steviger de stengels, hoe verser de zeekraal. Bovendien lijkt het wel alsof de plantjes geen bladeren hebben, want ze zijn nogal schubachtig en klein.

De naam zeekraal is afkomstig uit het Latijnse ‘salicorniais’, wat een samenstelling is van ‘salis’ en ‘cornu’. Vrij vertaald: zout  en hoorn. Met een beetje fantasie zie je namelijk dat de stengels een beetje lijken op hoorns.

Welke gerechten kan je met zeekraal maken?

Omdat zeekraal gedijt in gebieden die overstromen door zeewater, heeft de groente een zoute, zilte smaak. Je kan de smaak vergelijken met die van verse spinazie of zelfs groene asperge. Deze specifieke smaak past daarom het best bij allerlei visgerechten en salades.

Tip: je kan zeekraal kort stoven, roerbakken of koken. Toch verwerk je de groente best rauw in je gerechten. Zo blijft de voedingswaarde het langst behouden. Warm zeekraal vooral niet op in een magnetron, want dan verliest de groente aan levenskracht.

Enkele ideetjes:

 • Gegratineerde oesters met zeekraal en champagne
 • Bouillabaisse met zeekraal en zeebaars
 • Noedels met zeekraal en champigons
 • Rauwe zeebaars met asperges en zeekraal
 • Rijstsalade met zeekraal en forel
 • Noordzeetong met briochetoast en zeekraal
 • Salade van komkommer en zeekraal

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van zeekraal?

Niemand twijfelt aan de geneeskrachtige werking van zeekraal. De groente is namelijk zeer gezond, want ze is een uitstekende bron van voedingsvezels. Ook zit ze boordevol mineralen en vitamines.

Zeekraal kan fungeren als natuurlijke ontstekingsremmer. Ook helpt zeekraal bij de bestrijding van darmkankercellen, die door de helende stoffen in de groente stoppen met uitbreiden en zelfs inkrimpen.

Verder zorgt zeekraal voor veranderingen in de manier waarop ons lichaam vet opslaagt, waardoor het obesitas tegengaat. De vezels in zeekraal zorgen ook voor een betere spijsvertering.

Samengevat:

 • Natuurlijke ontstekingsremmer
 • Bestrijden van darmkankercellen
 • Bevorderen van spijsvertering
 • Voorkomen van obesitas

Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook zeekraal maakt dus deel uit van ons assortiment. Bekijk hier onze producten.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen