Ben je van plan marjolein kruid te kopen? Goed idee! Niet alleen heb je een kruid dat erg goed smaakt in de bereiding van worsten, maar geniet je ook van de vele gezondheidsvoordelen van marjolein. Lees er meer over in deze blog.

Wat voor kruid is marjolein precies?

Marjolein behoort tot de lipbloemenfamilie, waar ook tijm, lavendel en salie deel van uitmaken. Het kruid komt oorspronkelijk uit het oosten van het Middellandse Zeegebied. Al sinds de oudheid is marjolein bekend bij ons.

De Latijnse naam van marjolein is ‘Origanum Majorana’, waarvan origanum een samentrekking is dat zoveel betekent als ‘bergvreugde’. Marjolein groeit immers voornamelijk op bergflanken. Andere volksnamen voor het kruid zijn kranskruid, worstenkruid en palingkruid.

Wat zijn de culinaire mogelijkheden van marjolein?

De smaak van marjolein lijkt op die van het kruid oregano, maar dan ietwat zachter en zelfs zoeter. Zonder dat je het besefte, heb je wellicht al eens marjolein geproefd. Het kruid wordt namelijk al eeuwenlang gebruikt bij de bereiding van worsten.

Maar daar stopt het natuurlijk niet. Zo is marjolein ook uiterst geschikt om gerechten met zuurkool, witte bonen en aardappels op smaak te brengen. Ook bij bepaalde vleesgerechten biedt marjolein een meerwaarde. Denk maar aan varkensvlees, wild en gevogelte.

Wat voor gezondheidsvoordelen heeft marjolein?

Marjolein speelt een grote rol in het verbeteren van de nier- en leverfuncties. Ook is het kruid goed voor je zenuwstelsel en werkt het als een natuurlijk antidepressivum. Zo helpt het bijvoorbeeld bij angst, stress, spanning, hyperactiviteit en slapeloosheid.

Leuk weetje: de oude Grieken gebruikten marjolein in combinatie met peterselie als middel tegen een kater. Zo vlochten ze met die twee kruiden een krans die ze op hun hoofd droegen tijdens het drinkgelag.

Hoe bewaar je marjolein het best?

Verse marjolein kan je probleemloos enkele dagen bewaren in de groentelade van je koelkast. Zo blijft de smaak het langst goed. Toch heb je ook de mogelijkheid om marjolein te laten drogen en te bewaren in een potje. Op die manier kan je haast eindeloos lang genieten van het kruid.

Marjolein kopen? Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Bekijk hier ons assortiment kruiden, waaronder marjolein.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen