Het aroma van laurierblaadjes is uiterst geschikt om verschillende gerechten mee op smaak te brengen. Ook heeft het kruid sterke geneeskrachtige eigenschappen. En vroeger werd het zelfs gebruikt om overwinnaars te eren. Lees er in deze blog van Taste Up alles over.

Wat is laurier precies?

Met laurier bedoelen we de blaadjes van de laurierboom of -struik, die zo’n vijf centimeter lang zijn. En dan hebben we het enkel over de laurus nobilis. Vaak zie je namelijk laurierstruiken in tuinen, maar die zijn niet geschikt voor menselijke consumptie.

Laurier komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, rondom het gebied van de Eufraat en Tigris. Het waren de Grieken die het kruid tijdens hun veroveringstochten meenamen naar het Middellandse Zeegebied.

Een krans voor winnaars

En over veroveringstochten gesproken: tijdens de Klassieke Oudheid was laurier een symbool van de overwinning. (Over)winnaars werden dan ook gekroond met een krans van laurierblaadjes. Winnaars van de Olympische Spelen in het oude Griekenland kregen eveneens zo’n laurierkrans. De Romeinen gaven het zelfs aan personen die een unieke prestatie hadden geleverd.

De term ‘laureaat’ is daarom afgeleid van deze symboliek. Of denk maar aan zegswijzen als ‘iemand lauweren’, ‘op zijn lauweren rusten’ of ‘lauweren oogsten’.

In welke gerechten kan je laurier gebruiken?

Laurierblaadjes eet je niet op. Niet omdat ze giftig zijn, maar omwille van de textuur. Ze zijn tamelijk stug, waardoor je ze moeilijk kan kauwen. Ze zijn daarentegen uiterst geschikt om gerechten op smaak te brengen.

Eerst laat je de laurierblaadjes best drogen, waarna je ze een lange tijd moet laten meekoken of stoven. Hoe langer de blaadjes mee sudderen, hoe kruidiger de bereiding. De culinaire mogelijkheden zijn oneindig. Zo geeft laurier wat extra pit aan:

  • vlees,
  • vis,
  • eenpansgerechten,
  • marinades,
  • soepen

Welke geneeskrachtige eigenschappen heeft laurier?

Laurier is goed voor mensen met diabetes. Het drinken van laurierthee doet immers de bloedsuiker-, triglyceriden- en cholesterolniveaus dalen. Ook hart- en vaatziekten – die vaak een bekende complicatie zijn van diabetes – komen zo aanzienlijk minder voor.

Heb je last van diarree? In de volksmond wordt weleens gezegd dat laurier dan van nut kan zijn. En niet onterecht, want laurier stopt de groei van de bacteriën die leiden tot diarree. Zo gebruikt men in Frankrijk het laurierblad om flatulentie mee te verdrijven.

Daar stopt het zelfs niet. In Israël is het laurierblad zelfs een potentieverhogend middel. En in Spanje worden de blaadjes soms gebruikt om luizen mee te verdrijven. Kortom: de geneeskrachtige werking van laurier is enorm veelzijdig.

In het kort, laurier helpt bij:

  • Diabetes
  • Hart- en vaatziekten
  • Diarree
  • Potentieproblemen
  • Luizen

Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook laurier maakt dus deel uit van ons assortiment. Bekijk hier onze producten.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen