In capucine of Oost-Indische kers kan je de zomer volop proeven. Zowel de bladeren als de bloem en de zaadjes zijn immers eetbaar. In deze blog van Taste Up lees je meer over de culinaire mogelijkheden en de geneeskrachtige eigenschappen van de bloem.

Wat is capucine of Oost-Indische kers?

De naam capucine of Oost-Indische kers is sterk misleidend. Het éénjarige plantje komt immers niet uit Oost-Indië. Neen, de oorsprong ligt helemaal aan de andere kant van de aardbol, namelijk in Zuid-Amerika. En meer bepaald in Peru.

Je herkent deze bloem aan de gele, oranje en rode bloemblaadjes van 3 tot 5 centimeter groot. Verder doen de grauwgroene, gladde stengelbladeren je misschien denken aan een wapenschild. Zij hebben een doorsnede van zo’n 5 tot 12 centimeter. De plant kan zowel kruipen als klimmen.

In welke gerechten kan je capucine gebruiken?

Het mooie aan capucine is dat werkelijk alle onderdelen eetbaar zijn. Van de bloemblaadjes en de groengrauwe bladeren tot de zaadjes. De smaak en de kleur van de bladeren lijkt sterk op die van waterkers en sterrenkers, vandaar de verwijzing in de naam.

Capucine kan je perfect gebruiken om salades meer kleur te geven en op te fleuren. Ben je gewone sla beu? Dan kunnen de bladeren van capucine fungeren als sla bij bijvoorbeeld aardappelgerechten. Ook smaakt capucine overheerlijk in tartaarsaus.

En niet te vergeten: ook de zaadjes hebben culinaire mogelijkheden. Zo kunnen de zaadjes dezelfde functie als peper hebben bij het op smaak brengen van allerlei gerechten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van capucine?

Zoals je al in de titel van deze blog kon lezen: capucine is een natuurlijk antibioticum. Alle onderdelen – van de bloemblaadjes en bladeren tot de zaadjes – kunnen daarom helpen bij het bestrijden van infecties aan de lucht- en urinewegen. Capucine helpt eveneens bij slijmvliesontstekingen.

Het grote voordeel? Capucine heeft geen vervelende bijwerkingen op jouw maag- en darmenstelsel. Ook bouwt je lichaam geen immuniteit op tegen de actieve stoffen in het plantje, wat bij gewone antibioticum wél het geval is. Zo ben je minder vatbaar voor andere ziektes en aandoeningen.

Bovendien zit capucine boordevol vitamine C, wat je doorbloeding bevordert. Ook remt het plantje de vermeerdering van bacteriën, schimmels en virussen af.

Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers, salades en eetbare bloemen. Ook capucine of Oost-Indische kers maakt dus deel uit van ons assortiment, want we kweken het zelf. Bekijk hier onze producten.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen