Niets springt zo in het oog dan wat kleurrijke bloemblaadjes in je verse salade en niets maakt je verjaardagstaart fleuriger dan wat lavendel hier en daar. Eetbare bloemetjes zien er niet alleen leuk en frivool uit, ze strelen ook je zinnen. Van het oog tot de tong. Geen wonder dat de beste koks ter wereld maar al te graag naar eetbare bloemen teruggrijpen om hun gerecht helemaal ‘top of the bill’ te maken. Maar pas op, niet alle bloemen zijn eetbaar. En sommigen zijn zelfs giftig. Om je alvast op weg te helpen, zetten we graag enkele van onze favoriete eetbare bloemetjes op een rij.

1. Lavendel

Als we het over geuren en kleuren hebben dan past lavendel helemaal in dit plaatje. Niets zo aangenaam dan om tijdens de zomermaanden door de aromatiserende lavendelvelden van de Provence te rijden. Naast een belangrijk ingrediënt voor onder meer parfum kan je dit eetbare bloemetje ook bij je chocoladetaart of je coupe ijs eten. Lavendel heeft een verrassend frisse smaak met een zoete toets.

Lavendel eetbare bloemetjes

2. Goudsbloemen

Geen wonder dat goudsbloemen zo populair zijn. Dat hebben ze niet alleen aan hun tot de verbeelding sprekende naam te danken, maar ook aan hun opvallende gouden kleur waarmee ze tot zelfs diep in de herfst vele tuinen kleuren. Goudsbloemen worden vaak gebruikt om wat kleur aan een gerecht toe te voegen. Soms worden ze ook weleens “de saffraan van de armen” genoemd. Een naam die deze wonderlijke bloem echter geen volledige eer aandoet. Goudsbloemen hebben namelijk een subtiele milde citrussmaak die soms als pittig wordt ervaren. Ze worden vaak gebruikt in gerechten zoals salades, thee, soepen en roerbakgerechten.

Goudsbloemen eetbare bloemetjes

3. Courgettebloem

Tenzij je als Alessandro, Riccardo of Leonardo door het leven gaat, zal het eten van de courgettebloem niet een van je alledaagse eetgewoontes zijn. In Italiaanse huishoudens staat deze bloem inderdaad regelmatig op het menu. Bij ons is dit onterecht nog niet het geval. Maar wat niet is, kan nog komen. Binnen de wereld van de eetbare bloemetjes nemen de bloemen wel een prominente plek in. De meest traditionele en meest populaire manier om ze klaar te maken, is door ze in een pan met hete olie te bakken. In de traditionele Italiaanse keuken worden ze hierbij vaak gevuld met een mix van Ricotta, Parmezaanse kaas en kruiden waarna ze doorheen de bloem gehaald worden. Daarnaast gaan courgettebloemen ook goed samen met een slaatje, gerechten met eieren en op de pizza of in de pasta. Ze hebben geen overheersende smaak. Ze smaken zeer delicaat en voegen wat textuur en een ‘bite’ aan je gerecht toe.

Courgettebloemg eetbare bloemetjes

4. Korenbloem

Korenbloemen herken je aan hun prachtige blauwe kleur. Hoewel ze soms ook in iets lichtere varianten naar het roze toe voorkomen. De bloemen springen meteen in het oog en daarom zie je de bloemblaadjes ook vaak als decoratie of garnituur in een gerecht opduiken. Ze smaken lichtjes pikant met een zweem van kruidnagel en een subtiele zoetheid. Een complex smakenpalet dat maar weinig eetbare bloempjes kunnen evenaren. Perfect in verschillende soorten salades, maar in hun geheel ook te gebruiken om letterlijk en figuurlijk drankjes op te fleuren.

Korenbloem eetbare bloemetjes

Eetbare bloemetjes online bestellen

Ben je ook helemaal into ‘eetbare bloemetjes’ of is het jouw eerste stap in deze fleurige keuken? Niets houd je tegen om je eetbare bloemen nu ook online te bestellen. Bij Taste Up bestel je bovenstaande bloemen en nog veel meer gewoon online.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen