De stengels, blaadjes, zaadjes en wortels: naar verluidt zijn alle delen van koriander eetbaar. Maar klopt dat ook? In welke gerechten kan je het kruid verwerken? En wat zijn de gezondheidsvoordelen? In deze blog gaan we dieper in op alle mogelijke vragen.

Wat is koriander?

Koriander komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het Middellandse zeegebied. Om die reden zie je het eenjarige plantje vaak terug als specerij in de Oosterse keuken. Andere namen voor koriander zijn wantsenkruid, Chinese peterselie, coander of ketoembar.

Welke delen van koriander zijn eetbaar?

Neen, we maken geen grapje: alle delen van koriander zijn eetbaar. Zowel de wortels, de stengels, het zaad als de stengels en bladjes. Hou er wel rekening mee dat het smaakverschil tussen de verschillende delen erg groot is. Als je de blaadjes lust, ben je daarom nog geen liefhebber van de stengel of wortel.

De wortel van koriander proef je vaak in de Thaise keuken, bijvoorbeeld als onderdeel van rode curry. De smaak van de blaadjes lijkt op die van peterselie, al is koriander toch iets intensiever. De zaadjes hebben daarentegen een nootachtige, kruidige en warme smaak.

Welke gerechten kan je maken met koriander?

Koriander is een veelzijdig kruid. Van de Mediterraanse en Indische tot de Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse keuken: je kan koriander in tallloze gerechten gebruiken.

Zoals eerder vermeld, vind je koriander vaak terug in currygerechten. Denk maar aan curry met koriander, steakreepjes en Chinese kool. Ook kan je het kruid combineren met zoete aardappelen en chutney. Of er de smaak mee versterken van Oosterse dipsausjes.

Koriander kan je evengoed in de Vlaamse keuken gebruiken. Zo smaakt koriander heerlijk als sausje bij eendenborst met schorseneren. Het kruid geeft ook een meerwaarde aan mosseltjes in combinatie met witbier en limoen.

Wat zijn de effecten van koriander op je gezondheid?

Koriander heeft een bevorderend effect op de eetlust en is goed voor de spijsvertering. Zo vermindert het branderigheid van de maag. Ook heb je beduidend minder last van een opgeblazen gevoel.

Daarbovenop heeft het een positieve werking op je geheugen, verlicht het verkoudheid en maakt het de symptomen van griep minder pijnlijk. Koriander laat zelfs je stressgehalte dalen.

Hoe moet je koriander bewaren?

De blaadjes van koriander plaats je het best in de koelkast in luchtdichte potjes. Zo kan je ze enkele dagen bewaren. Ook bestaat de mogelijkheid om de blaadjes in te vriezen, maar dat raden we af. Ieder kruid smaakt immers het best versgeplukt.

Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook koriander maakt dus deel uit van ons assortiment. Bekijk hier onze producten.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen