Koriander… you love it or you hate it. Het kruid dat haar oorsprong in het Midden-Oosten en Azië kent, heeft zich ondertussen goed ingeburgerd in onze keuken. Verse korianderplantjes fleuren de keuken of de kruidentuin op en het feit dat heel de plant eetbaar is, maakt het korianderverhaal alleen maar interessanter. Wist je trouwens dat koriander je gerechten niet alleen dat extra tikkeltje smaak geeft, maar dat dit kruid ook supergezond is? Voor we jouw in de healthy way of koriander life onderdompelen, vertellen we eerst iets meer over de smaak. Voel je die smaakpapillen al tintelen?

De smaak van koriander

You love it or you hate it… een quote die zeker van toepassing is op koriander. Je kent vast wel iemand voor wie het eten van koriander aanvoelt als het eten van een flesje Dreft. Maar niet getreurd, dit gevoel hebben maar 1 op de 5 mensen en uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het te maken heeft met je genetische aanleg. Je kunt er dus maar weinig aan doen. Het goede nieuws is wel dat voor 80% van de bevolking koriander een heuse smaakexplosie is die je gerecht dat typische Oosterse karakter geeft.

Koriander heeft een frisse smaak, een beetje bitterzoet en de smaak wordt ook weleens omschreven als een zoete citrussmaak of als een pittige versie van peterselie. De smaak hangt trouwens af van welk deel van de koriander je gebruikt. Want hoewel de groene blaadjes het vaakst hun weg naar jouw kookpot vinden, worden ook de wortels, zaadjes en zelfs de stengel in gerechten verwerkt. Zo smaken de zaadjes, een beetje logisch, iets nootachtiger en hebben ze een warme en kruidige smaak.

Waarom koriander gezond is?

Meestal kopen mensen koriander omdat ze helemaal weg zijn van de smaak en ze hun curry, soep of masala op smaak willen brengen. Een terechte keuze! Een leuk extraatje is echter dat het kruid ook gezond is, zeg maar gerust supergezond. Het lijstje van gezondheidsvoordelen is bijna oneindig. Om alles op te lijsten, moeten we bijna een medisch dossier openen dus laat ons focussen op de belangrijkste voordelen van koriander:

1. Goed voor de spijsvertering:

Koriander kan klachten in verband met de spijsvertering verminderen en stimuleert ook de eetlust in het algemeen.

2. Positieve werking op het geheugen:

Eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat er op dit gebied nog extra onderzoek moet gevoerd worden, maar door de aanwezigheid van bepaalde antioxidanten kunnen we er wel van uitgaan dat er door consumptie van koriander een lagere kans is op een hersenontsteking en dat je geheugen verbetert.

3. Verlicht verkoudheid en vermindert griepsymptomen:

Het kruid zit vol met antioxidanten die je immuniteit bevorderen en je hierdoor beter wapenen tegen een verkoudheid of griep.

4. Verlagen bloedsuikerspiegel:

Korianderzaadjes en korianderolie stimuleren de werking van enzymen die suiker uit je bloed halen.

5. Koriander bevat antioxidanten:

Die de huid kunnen beschermen tegen veroudering en zonschade. Op verschillende plekken ter wereld wordt het sap van de korianderbladeren gebruikt om acne en een vette of droge huid te behandelen.

Verse koriander kopen

Je hoeft niet verder te zoeken om verse koriander op de kop te tikken. Bestel deze kruidige compagnon en nog vele andere verse kruiden, salades en eetbare bloemen gewoon bij Taste Up.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen