Kleine pimpernel is een vrij onbekend kruid, maar daarom niet minder karaktervol. Zo kan je er in de keuken alle richtingen mee uit: van sauzen en soepen tot stoofgerechten. Ook heeft kleine pimpernel tal van medicinale eigenschappen. Lees er meer over in onze blog.

Wat is kleine pimpernel?

Ooit al gehoord van kleine pimpernel? Het klinkt misschien als een personage uit een sprookjesboek, maar het is een kruid dat behoort tot de rozenfamilie. De botanische naam is sanguisorba minor, wat zoveel betekent als ‘bloed opnemen’. Daarom wordt het kruid ook weleens bloedkruid of sorbenkruid genoemd.

Je kan de bladeren herkennen aan hun ellipsachtige vorm, de getande randjes en de blauwgroene kleur. Ze hangen in groepen van zes tot tien bladeren aan elke bladsteel. Toch zal je het kruid niet snel opmerken in de natuur, want in België groeit het alleen in het Maasgebied en de Voerstreek.

Welke gerechten kan je met kleine pimpernel maken?

Van kleine pimpernel kan je eigenlijk alleen de blaadjes gebruiken voor culinaire doeleinden. De smaak valt volgens sommigen te vergelijken met die van komkommer. Anderen beschrijven de smaak dan weer als nootachtig tot licht bitter.

In de Westerse keukens zie je kleine pimpernel dan ook voornamelijk in slaatjes, maar ook in traditionele sauzen, soepen of stoofgerechten. Kleine pimpernel is vaak een van de basiskruiden van het gerecht paling in het groen. De blaadjes worden soms zelfs in wijn gebruikt om de wijn smakelijker te maken.

Enkele ideetjes:

 • Allerlei salades
 • Traditionele sauzen, zoals ravigotesaus of apostelsaus
 • Soepen
 • Stoofgerechten
 • Paling in het groen
 • Als smaakversterker bij wijn

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kleine pimpernel?

Kleine pimpernel bevat tal van heilzame stoffen zoals saponine, looistoffen en flavon. Zo helpt het kruid zowel uitwendige als inwendige bloedingen te stoppen. Leuk weetje: Middeleeuwse soldaten dronken voor ze ten strijde trokken een aftreksel van de blaadjes, in de hoop dat wonden minder hevig zouden bloeden.

Verder heeft het kruid een positieve invloed op blaas- en nierproblemen. Ook vermindert het gasvorming en stimuleert het de eetlust. Heesheid en keelpijn kan je er eveneens mee genezen. Dames gebruiken kleine pimpernel zelfs om zomersproetjes in toom te houden. Bovendien bevordert het kruid naar verluidt de werking van ons brein.

Samengevat:

 • Middel tegen uitwendige en inwendige bloedingen
 • Helpt bij blaas- en nierproblemen
 • Voorkomt gasvorming
 • Stimuleert de eetlust
 • Vermindert zomersproetjes
 • Bevordert de werking van ons brein

Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook pimpernel maakt dus deel uit van ons assortiment. Bekijk hier onze producten.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen