Wil je citroentijm kopen? Citroentijm is het frisse, citroenachtige neefje uit de tijmfamilie. De gele blaadjes smaken heerlijk in stoofgerechten of salades. En zijn bovendien heilzaam voor wie problemen heeft met de luchtwegen. Lees meer over citroentijm in deze blog.

Wat is citroentijm?

Ooit al van thymus citriodorus gehoord? Ach, het is gewoon een geleerde naam voor citroentijm. Deze meerjarige winterharde tijmsoort herken je héél makkelijk aan de gele randjes op de kleine, groene blaadjes.

Citroentijm komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Daar werd het vroeger gebruikt als een natuurlijke luchtverfrisser. De geur heeft namelijk wat weg van citroen. En dat verklaart meteen ook de naam.

In welke gerechten past citroentijm het best?

Het grootste verschil tussen gewone tijm en citroentijm? De smaak. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft citroentijm een frisse, citroenachtige smaak. De blaadjes kan je zowel vers als gedroogd in de keuken gebruiken.

Stoofgerechten zijn uiterst geschikt voor citroentijm. Zo kan je het kruid laten meestoven met bijvoorbeeld paprika, tomaten, vis of kip. Wees wel zuinig, want het kruid heeft een sterke smaak.

Met de zomer in aantocht kan je het kruid ook gebruiken in gerechten die sowieso al zoet zijn. Denk maar aan fruitsalades, appeltaarten of sorbetijsjes.

Wat zijn de voordelen van citroentijm voor je gezondheid?

Tijm – en dus ook citroentijm – bevat de stof thymol. Deze stof is erg goed voor de luchtwegen. Heb je last van een (aanhoudende) hoest? Of heb je astma? Dan ben je mogelijk geholpen met tijmsiroop, een siroop met een hoge concentratie suiker en tijm.

Verder bevordert citroentijm jouw spijsvertering. Ook heeft het een sterke antibacteriële, slijmoplossende en schimmelwerende werking.

In het kort, citroentijm is goed tegen:

  • Hoesten
  • Astma
  • Slijmen
  • Bacteriële infecties
  • Schimmels
  • Spijsverteringsproblemen

Hoe kan je citroentijm het best bewaren?

De beste manier om citroentijm te bewaren, is in de groentelade van je koelkast. Daarin kan het makkelijk enkele dagen vers blijven. Al kan je alle soorten tijm – en dus ook citroentijm – ook laten drogen.

Dat doe je eenvoudig door het kruid in een handdoek te wikkelen en op de vensterbank te leggen. Zijn de blaadjes droog? Steek ze dan in een luchtdichte zak of pot.

Citroentijm kopen? Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook citroentijm maakt dus deel uit van ons assortiment. Bekijk hier onze producten.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen