Postelein: de onterecht vergeten groente


Verse postelein

Doet postelein bij jou geen belletje rinkelen? Het is dan ook een vergeten groente. Nochtans past de ietwat pittige smaak van postelein bij allerlei gerechten. Bovendien heeft de groente tal van voordelen voor je gezondheid. In deze blog lees je er meer over.
 

Wat is postelein?

Postelein is een éénjarig vetplantje dat je in het wild terugvindt, maar ook wordt gekweekt op industriële schaal. Wilde postelein herken je aan de verdikte stengels en bladeren. Of aan de mooie, geelachtige bloemetjes. De gekweekte vorm is meestal dunner, al zijn de groene bladeren nog steeds een beetje vlezig.

Je hebt bovendien zomer- en winterpostelein. Bij winterpostelein springen de tere, ruitvormige blaadjes onmiddellijk in het oog. Zomerporselein heeft daarentegen wat stevigere, ovale blaadjes

De groente is geenszins nieuw. Postelein komt oorspronkelijk uit India. Op verschillende continenten wordt het al eeuwenlang verwerkt in gerechten, vooral in het Midden-Oosten.
 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

De medicinale werking van postelein is opvallend. Zo bestrijdt het koorts en helpt het bij ontstekingen. De groente bevat dan ook tal van elementen die belangrijk zijn voor je gezondheid. Denk maar aan:

  • Vitamine A
  • Vitamine B1, B2 of B11
  • Vitamine C
  • Omega 3-vetzuren
  • Caroteen
  • Calcium
  • IJzer
     

Postelein staat vooral bekend voor het oplossen van problemen met de luchtwegen, bloedvaten en huid. Verder zorgt de groente voor sterke botten en spieren, het herstel van nieuwe lichaamscellen, de gezondheid van onze ogen en een deugddoende slaap.
 

Welke gerechten kan je met postelein maken?

De smaak van postelein is vaak fris, een tikkeltje pittig en lichtzuur. Vergelijk het met bijvoorbeeld rucola. De textuur is dan weer vrij stevig en knapperig. Door die eigenschappen zijn de culinaire mogelijkheden van postelein haast eindeloos.

Zo kan je de groente rauw eten, koken, wokken, stoven of roerbakken. Je proeft postelein dan ook vaak in slaatjes, soepen en stamppotten. Enkele voorbeelden van gesmaakte gerechten met postelein zijn:

  • Gekruide posteleinsoep
  • Slaatje met postelein, appel en peer
  • Slaatje met postelein, aardappelen en spek
  • Slaatje met geroosterde pompoen, feta en postelein
  • Stoofpotje met spekreepjes en postelein
  • Pladijs met postelein en geplette aardappelen
  • Varkenshaasje met geglaceerde wortelen en porselein
  • Lasagne van vergeten groenten met geitenkaas
     

Verse postelein in eigen teelt

Wil je eens proeven van deze overheerlijke vergeten groente? Taste Up kweekt postelein in eigen serres. Zo ben je zeker van een vers product dat met de nodige aandacht, kennis en passie tot stand is gekomen.
 

Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook postelein maakt dus deel uit van ons assortiment. Bekijk hier onze producten.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.


Interesse in onze producten?

Wenst u graag een offerte voor onze producten of heeft u nog eerst enkele vragen? Aarzel niet!

contacteer ons nu
Pepers