Ben jij van plan zuring te kopen? We kunnen jou geen ongelijk geven. Zuring of zurkel is de ideale vervanger voor bladgroenten in salades. En de smaak komt vooral tot z’n recht in de klassieker paling in ’t groen. Lees er meer over in deze blog.

Wat is zuring of zurkel precies?

In de volksmond wordt zuring of zurkel weleens een vergeten groente genoemd. En dat is een tikkeltje naast de kwestie. Vandaag zie je zurkel immers steeds meer opduiken in zelfs de beste restaurants. En vooral: zuring is geen groente, maar een kruid.

Zo behoort zurkel tot het geslacht van de kruidachtige planten uit de duizendknoopfamilie. Al is het moeilijk om over zuring te spreken. Onze aardbol telt immers ongeveer zo’n tweehonderd soorten.

Een leuk weetje: zuring moet steeds in zure grond groeien. En zo is meteen ook de naam van het kruid verklaard. Of ligt het aan de smaak?

In welke gerechten vind je zuring terug?

Er zijn dan wel zo’n tweehonderd soorten zuring, ze hebben allemaal één ding gemeenschappelijk: de zurige smaak. En ook al zien de blaadjes er spinazieachtig uit, de smaak wordt toch vrij vaak omschreven als citroenachtig.

Je kan zuring perfect als vervanger voor bladgroenten gebruiken in je gerechten. Zo zijn de blaadjes rauw te eten in bijvoorbeeld salades, maar je kan ze ook stomen, bakken of smoren. Zuring is bovendien een cruciaal ingrediënt voor de klassieker paling in ’t groen.

Wat zijn de effecten op van zuring op je gezondheid?

Zuring heeft bloedzuiverende kenmerken en versterkt de bloed- en haarvaten, waardoor het een uitstekend middel is tegen bloedend tandvlees. Ook kan je zuring inzetten om de werking van je hele immuunsysteem te verbeteren. Ideaal dus voor een ‘lentekuur’.

Hoe wordt zuring het best bewaard?

Het is zeer belangrijk om de blaadjes van zuring goed te bewaren, want ze verleppen namelijk vrij snel. De meest optimale omgeving om zuring in te bewaren, is jouw vriezer. Al zie je zuring soms ook ingemaakt in glazen potjes.

Zurkel kopen? Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Bekijk hier ons assortiment kruiden, waaronder zuring.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen