Om meteen in huis te vallen: ja, radijsjes zijn bijzonder gezond. Zo werken ze goed tegen hartziekten, diabetes en verschillende vormen van kanker. Daarbovenop smaken ze bijzonder goed af in allerlei gerechten. In deze blog gaan we dieper in op deze heerlijke, gezonde rode bolletjes.

Wat zijn radijsjes precies?

Radijsjes: de ronde, bolle wortels met de felrode schil die we allemaal we wel kennen. Maar wist je ook dat er witte, roodwitte en zelfs paars tot zwarte radijzen bestaan? Al zal je die laatste kleuren wellicht niet snel op de Belgische of Nederlandse markt terugvinden.

De vorm van radijzen doet jou misschien wel denken aan kleine kooltjes. En dat is niet zo verwonderlijk, want radijzen behoren immers tot de familie van koolgewassen. Ook zijn ze verwant aan mosterdplanten. Dat verklaart dan ook de pittige, scherpe en peperachtige smaak.

Wat zijn de gezondheids voordelen van radijsjes?

Er zitten heel wat voedingsvezels in radijsjes, die helpen om andere voedingsstoffen beter te verteren. Daardoor neemt jouw lichaam gelijkmatiger nutriënten op. En goed nieuws voor wie overtollige kilootjes wil bestrijden: er zitten haast geen calorieën in radijsjes, maar toch geven ze jou het gevoel dat je ‘vol’ zit.

Bepaalde stoffen in radijsjes beïnvloeden zelfs de ontwikkeling van kanker. Zo kunnen ze leiden tot apoptose, oftewel de plotselinge dood van kankercellen. Om die reden eten kankerpatiënten vaak radijsjes tijdens de chemokuur.

Verder voeren radijsjes gifstoffen uit de nieren af, die anders mogelijk ophopen en kunnen leiden tot nierziekten. Ze zijn namelijk een natuurlijk middel dat de uitscheiding van water uit de nieren bevordert.

Hoe moet je radijsjes bereiden?

Je hebt bijzonder weinig werk aan radijsjes. Zo moet je ze enkel spoelen, het loof verwijderen en het wortelpinnetje wegsnijden. En vooral: je hoeft ze niet te koken. Ze worden namelijk steeds rauw gegetenmet de schil er nog aan.

Het is daarom de ideale groente om te gebruiken in verschillende salades. Denk maar aan een tomatensalade, een frisse notensla of een salade met kip. Vanwege de mooie, felrode kleur zie je radijsjes ook vaak als decoratieve groente.

Ook kan je radijsjes gebruiken om bepaalde soepen wat pittiger te maken. Ossenstaartsoep met Madeira, paddenstoelen en warmoes, bijvoorbeeld. Verder zijn radijsjes geschikt als snack in combinatie met kersttomaatjes, kommer en worteltjes.

Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook radijsjes maken dus deel uit van ons assortiment. Bekijk hier al onze producten.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen