Vandaag hebben we het over een prachtige groene groente; lamsoor. Maar wat is lamsoor nu precies?

Vandaag is het tijd om een speciale groente onder de loep te nemen; lamsoor. Neen, we hebben het niet over de oren van een lam, maar wel over een groene groente die stilletjes aan uit het dal der vergeten groenten kruipt en die het verdient om eens in de schijnwerpers te worden geplaatst. Maar wat is lamsoor nu precies, waar kan je lamsoor kopen, welke smaak heeft het en bij welke gerechten doet lamsoor het perfect?

Wat is lamsoor?

Lamsoor staat ook bekend als zeeaster of als zulte. Het is een groente die je in de nabijheid van de zee moet gaan zoeken. Haar typische zilte smaak heeft de groente dan ook te danken aan het feit dat ze groeit op plekken waar het zoute water van de zee de ondergrond soms overspoelt. Haar naam heeft lamsoor te danken aan haar vorm. De lange groene blaadjes van deze groente hebben namelijk iets weg van de oren van lammeren. De naam was dus snel gekozen. De smaak van lamsoor is net iets zachter dan de smaak van zeekraal omdat lamsoor overtollig zout gaat afscheiden zodat de zoute balans altijd optimaal blijft.

Pas wel op want de bladeren van echte lamsoor zijn niet eetbaar en zelfs giftig. Het is eigenlijk de zeeaster die in de volksmond ook lamsoor wordt genoemd die eetbaar is. Omdat beide planten hard op elkaar lijken, is het vaak moeilijk om het onderscheid te maken.

De vraag ‘wat is lamsoor’ moet dus met enige voorzichtigheid beantwoord worden.

Lamsoor in gerechten

Nu je weet wat lamsoor is, is het tijd om te kijken in welke gerechten of met welke producten je lamsoor kunt combineren. Laat je fantasie echter gerust de vrije loop en experimenteer, probeer en leer… wie weet ontdek je zelf nog wel enkele leuke gebruikerstips!

Zoals al aangegeven, heeft lamsoor niet echt verrassend een zout kantje. Deze zilte smaak is natuurlijk perfect om visgerechten op smaak te brengen. Je kunt hierbij kiezen om de groenten rauw aan het gerecht toe te voegen of om ze met wat peper in boter te stoven zoals je met spinazie doet. Eventueel kan je er nog wat ajuin aan toevoegen. Naast het gebruik bij visgerechten doet lamsoor het ook goed bij bijvoorbeeld lamsvlees, what’s in a name. Het beste lamsvlees vind je in kustgebieden zoals de Waddeneilanden waardoor de zilte toets van het lamsvlees perfect past bij de zilte toets van lamsoor. Moet je zeker eens proberen!

Waar kun je lamsoor vinden?

Lamsoor is een plant die vooral in kustgebieden terugvindt. Kijk maar eens rond in Zeeland, de Waddeneilanden of zelfs aan de Belgische kust. Zonder twijfel dal je hier en daar lamsoor vindt. Wil je deze groente zelf in het wild gaan plukken dan doe je dat best ergens tussen half maart en begin augustus. Wacht je langer dan beginnen er bloemen op de plant te groeien en is het minder gebruikelijk om lamsoor nog te plukken en te gebruiken. Je vindt lamsoor vaak op plekken waar het jaar voordien zeekraal groeide. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook plekken waar je lamsoor online kunt kopen.

Lamsoor online kopen

Op zoek naar lamsoor om je gerechten een vleugje zee mee te geven? TasteUp geeft je nu de mogelijkheid om je verse lamsoor online te kopen. Neem een kijkje in het assortiment en ontdek naast lamsoor nog tal van andere verse kruiden, salades, pepers en zelfs eetbare bloemen.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen