Tandpasta. Muntjes. Snoep. Je vindt munt werkelijk overal in terug. Maar munt is vooral een van de oudste keukenkruiden ter wereld. En de blaadjes hebben bovendien sterke geneeskrachtige eigenschappen. In deze blog gaan we dieper in op het wonderkruid.

Wat is munt precies?

Dat is een moeilijke vraag, want er bestaan ongelofelijk veel muntsoorten. Denk maar aan pepermunt, watermunt, akkermunt, witte munt, enzovoort. Allen zijn ze vaste planten en behoren ze tot de lipbloemenfamilie.

Je herkent muntblaadjes aan de eivormige, langwerpige blaadjes. Het lijkt wel of ze ‘gezaagd’ zijn aan de kantjes. Vroeger vond je de plantjes vaak naast grachten of vijvers, maar vandaag de dag is munt nog amper in de vrije natuur te vinden.

We kennen munt allemaal wel van kauwgom, tandpasta of pepermuntjes. De blaadjes bevatten namelijk menthol, een krachtig geurende stof. Je krijgt er een aangenaam fris gevoel van in je mond. Maar munt is eveneens een van de oudste keukenkruiden ter wereld.

Welke gerechten kan je met munt maken?

Munt is perfect combineerbaar met allerlei andere specerijen, bijvoorbeeld gember, koriander en look. De culinaire mogelijkheden van munt zijn dan ook haast eindeloos. Zo kan je het gebruiken in:

 • limonades
 • smoothies
 • thee
 • slaatjes
 • soepen
 • pasta’s
 • desserts
 • vlees- en visgerechten
 • wraps
 • sorbet
 • pesto

Je werkt in de keuken het best met verse munt. Maar pas op: wegens de sterke smaak kan munt al snel overheersen in je gerecht. Spring er dus zuinig mee om. En laat de blaadjes niet te lang koken, want dan vermindert de smaak fel. Voeg munt pas als laatste ingrediënt toe.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van munt?

Munt is niet alleen lekker, maar ook goed voor je spijsvertering. De krachtige oliën in munt wekken namelijk spijsverteringssappen op en zijn vaak een oplossing voor spijsverteringsproblemen, maagkrampen en zelfs winderigheid.

De geur van muntblaadjes heeft dan weer een positieve invloed op een verkoudheid, wegens de antibacteriële eigenschappen van de blaadjes. Zo kan een stoombad met munt de slijmen van je sinussen dunner en losser maken.

En niet te vergeten: munt is bijzonder goed voor je mondhygiëne. Je krijgt er een frisse adem van. Je hebt niet eens tandpasta nodig. De blaadjes kan je evengoed gebruiken om over je tanden en tandvlees te wrijven.

Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook munt maakt dus deel uit van ons assortiment. Bekijk hier al onze producten.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen