Wil je tijm kopen? Een goede keuze, want de volle smaak van tijm past goed bij zowel vis-, vlees- als groentegerechten. Lees in deze blog meer over de culinaire en geneeskrachtige eigenschappen van het kruid tijm.

Wat is tijm precies?

Tijm is een kruid dat uit het geslacht van de lipbloemfamilie komt. Deze familie bestaat uit tal van kruidachtige, houtachtige planten met een sterke aromatische geur en karakteristieke smaak. Ook tijm heeft verschillende ondersoorten. Denk maar aan grote tijm, kleine tijm, kruiptijm of citroentijm.

Over het algemeen komt tijm voor in het Middellandse Zeegebied en Azië, maar ook in de Lage Landen groeien een drietal tijmsoorten.

Wat zijn de culinaire mogelijkheden van tijm?

De karakteristieke, volle en kruidige smaak van tijm past goed bij zowel vlees, vis als groenten. Daarom zal je tijm vaak terugvinden in stoofpotjes, wildgerechten, pasta’s, vegetarische maaltijden en spaghettisaus. Zelfs aan spijzen en sauzen geeft het kruid een heerlijk aroma.

Let er wel op dat je de tijmtakjes niet opeet, want daar zijn ze niet voor geschikt. Ze zijn namelijk erg taai en kauwen is onbegonnen werk. Het best laat je tijm meekoken, waarna je bij het opdienen de tijmtakjes gewoon verwijderd.

Welke positieve effecten heeft tijm op jouw gezondheid?

Tijm heeft een ontsmettende en antibacteriële werking. Daarom wordt tijm ook vaak gebruikt bij het conserveren van vlees en dan voornamelijk ham. Maar ook in ons lichaam heeft het een antibacteriële werking.

Bovendien helpt het kruid bij spijsverteringsproblemen en bevordert het de eetlust. Als je last hebt van migraine, depressies of slapeloosheid kan je dankzij tijm beterschap vertonen.

Ook ademhalingsproblemen zoals astma en een hardnekkige hoest kan je met tijmsiroop bestrijden, omdat tijm de stof thymol bevat.

Hoe bewaar je tijm het best?

Om ervoor te zorgen dat de tijmtakjes niet ‘verleppen’, bewaar je ze het best in de groentelade van je koelkast. Zo blijven ze langer goed.

Veelgestelde vragen

Hoe herken je tijm die niet meer goed is?

Verse tijm herken je meteen aan de frisse groene blaadjes en de heerlijke geur die zo karakteristiek voor het kruid is. Als tijm niet meer goed is dan zie je dat ook meteen. Het kruid is dan niet meer fris en groen, maar slap en bruin. Door goed te ruiken, proeven en kijken kan je verse tijm van vervallen tijm onderscheiden.

Hoe kan je makkelijk verse tijm van de steel ritsen?

Ken je ook dat frustrerende gevoel wanneer je de blaadjes van tijm af de steel wilt ritsen. Het lijkt wel alsof de kleine blaadjes opzettelijk in de verkeerde richting zijn geplaatst zodat je ze zeker niet van de steel kunt halen. We geven daarom graag een handige tip voor mensen die beslissen om verse tijm te kopen. Wat je precies nodig hebt? Eenvoudig… iets wat we allemaal wel ergens in een schuif in de keuken hebben liggen; namelijk een zeef. Gewoon de steel van je verse tijm door een gaatje in de zeef steken en dit langs de bovenkant en dan trekken maar. De blaadjes van je tijm zullen netjes in je zeef blijven liggen en klaar is Kees. Handig toch, niet?

Kan tijm vlooien en motten weghouden?

Het is inderdaad een van de trucjes van Tante Kaat om vlooien en motten uit je kleding weg te houden. Of het echt helpt, hebben we zelf nog niet getest, maar het is zeker het proberen waard. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Tijm kopen? Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Bekijk hier ons assortiment kruiden, waaronder tijm.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen