Het barbecueseizoen is weer aangebroken. Maar misschien wil je dit jaar weleens wat anders uitproberen dan steeds weer dezelfde barbecuekruiden? In deze blog geven we jou enkele leuke alternatieven.

1. Oregano

Oregano Gebruik

Oregano vind je normaliter vaak terug in de Griekse en Italiaanse keuken. Het kruid lijkt misschien op marjolein, maar de smaak is toch iets uitgesprokener. Zo smaakt oregano licht zoet en kruidig.

Je kan de blaadjes van oregano zowel vers als gedroogd gebruiken, maar voor de barbecue kies je het best voor het laatste. Wees er dan wel zuinig mee, want in de gedroogde vorm komt de smaak nog straffer door.

2. Tijm

Tijm kopen

Het is een beetje absurd om te schrijven over tijm, want er bestaan talloze soorten. Denk maar aan citroentijm, grote tijm, kleine tijm, kruiptijm, enzovoort. Al hebben al die soorten wel een gemene deler: ze wekken jouw eetlust op.

Daarom is tijm ideaal om te gebruiken in jouw borrelhapjes. Je hoeft enkel de blaadjes van de steel te halen, brood te roosteren op de barbecue en het geheel te overgieten met oliefolie.

3. Salie

Salie

Koude aardappelen zijn een klassieker bij Vlaamse barbecues. Maar wil je weleens wat anders proberen om ze op smaak te brengen dan steeds weer uien of peterselie? Dan is salie zeker en vast geschikt.

  • Kook je aardappelen gaar.
  • Laat ze uitlekken en afkoelen.
  • Meng de aardappelen met rode wijnazijn.
  • Voeg stukjes appel toe.
  • Bestrooi het geheel met fijngehakte salie.

4. Rozemarijn

Rozemarijn

Je kan je haast geen barbecue zonder rozemarijn voorstellen. Dit kruid smaakt namelijk heerlijk in combinatie met alle soorten vlees, gaandeweg van varkensvlees en rundvlees tot lamsvlees en zelfs wild.

Toch moet je opletten dat je de blaadjes van rozemarijn niet opeet. Giftig zijn ze uiteraard niet, maar ze hebben een erg taaie structuur.

Je eigen barbecuekruiden mix maken

Je kunt ervoor kiezen om verse kruiden afzonderlijk op je gerechten te strooien, maar je kunt er ook voor kiezen om een eigen barbecuekruiden mix te maken die je voor al je gerechten kunt gebruiken. Altijd leuk en lekker… zeker als je kiest voor verse kruiden die je droogt en hele zaden in je vijzel. Om je eigen barbecuekruiden mix te maken, meng je in de vijzel paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, gemalen komijn, gedroogde tijm, gedroogde rozemarijn, een klein beetje bruine basterdsuiker en wat peper en cayennepeper. Dit alles stamp je goed fijn en kan je lange tijd bewaren in een pot. Wat de hoeveelheden betreft, raden we je aan om zelf te experimenteren en bijvoorbeeld met 1 of twee theelepels per kruid te starten. Nadien kan je dan naar eigen voorkeur bepaalde kruiden nog extra toevoegen. Deze barbecuekruiden mix kan je bijvoorbeeld ook met olijfolie mengen en zo je vlees of vis insmeren.

Barbecuekruiden voor op de houtskool

Bij barbecuekruiden denk je meteen aan het kruiden van je vlees, vis en groenten op de barbecue. Maar wat dacht je van nog een stapje extra op de kruidenladder zetten en niet alleen je voeding te kruien maar ook de onderliggende kolen. Door barbecuekruiden of ook vuurkruiden genoemd op de kolen te strooien, kan het aroma van de kruiden op deze manier ook in het vlees, de groenten en de vis trekken. Populaire vuurkruiden zijn rozemarijn, tijm, basilicum, laurier, komijn en koriander.

Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook tijm, salie, rozemarijn en oregano maken dus deel uit van ons assortiment. Wil je meer lezen over onze kruiden en ons assortiment? Dat kan je hier doen.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen