Het grootste verschil tussen platte peterselie en normale krulpeterselie? De bladeren zijn platter, gladder, hebben een hoger watergehalte en een fijnere, pittigere smaak. In deze blog van Taste Up lees je er meer over.

Wat maakt platte peterselie zo anders?

Platte peterselie en krulpeterselie horen beiden tot dezelfde familie. Het zijn namelijk tweejarige, winterharde en kruidachtige plantjes. Maar met het blote oog zie je al direct enkele verschillen. Zo zijn de blaadjes gladder en dondergroen en lijken ze eerder op die van selder of koriander.

Verder hebben de blaadjes een hoger watergehalte dan krulpeterselie. Ook het gehalte aan etherische oliën ligt hoger. Deze oliën bestaan uit aromatische moleculen waaraan platte peterselie zijn geur te danken heeft. Jonge platte peterselie wordt zo’n 30 centimeter groot.

Oorspronkelijk is platte peterselie afkomstig uit de landen rond de Middellandse Zee. Spanjaarden en Italianen verkiezen dan ook deze variant. Vandaag komt deze peterselie echter wereldwijd voor. Een andere naam voor platte peterselie is bladpeterselie.

In welke gerechten kan je platte peterselie gebruiken?

Je kan met platte peterselie verschillende gerechten garneren. Hou er wel rekening mee dat de smaak pittiger is dan die van gewone peterselie. En voeg het pas toe net voor het opdienen. Als je de bladpeterselie meekookt, verliest het immers veel van zijn aroma.

De versnipperde blaadjes van bladpeterselie passen perfect bij onder meer aardappelen, soepen, sauzen, vinaigrettes en boters. Je kan de blaadjes zelfs frituren. En niet te vergeten: ook de wortel kan je rauw eten of raspen en toevoegen aan salades.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van platte peterselie?

Platte peterselie is net zoals gewone peterselie rijk aan calcium, vitaminen A en C. De blaadjes bevatten zelfs meer ijzer dan spinazie. Ook werkt bladpeterselie bloedzuiverend en bestrijdt het effectief krampen. Platte peterselie vermindert eveneens nierproblemen, want het is urine-uitdrijvend. Verder verzacht het menstruatiepijn.

Stoor jij je bovendien aan je zomersproetenof heb je last van bruine vlekjes? Dan kan je het contrast van die vlekjes op je huid verminderen met een afkooksel van platte peterselie. Let wel op: het sap van de peterselie kan in een te grote hoeveelheid rode vlekken veroorzaken.

Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers, salades en eetbare bloemen. Ook platte peterselie maakt dus deel uit van ons assortiment. Bekijk hier onze producten.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen