Oregano. De naam klinkt al even mooi als het kruid lekker, pittig en knapperig is. Jij kent het misschien wel als de smaakmaker van pizza’s en chili con carne. Lees in deze blog meer over de gerechten die je met oregano op smaak kan brengen en wat het kruid doet voor je gezondheid.

Wat is oregano precies?

Oregano is een sterk geurend kruid dat je vaak in de Italiaanse en Griekse keuken vindt. Al ken je het kruid misschien beter als palingkruid. Verwar oregano echter niet met wilde marjolein. De planten lijken misschien op elkaar, maar de smaak van oregano is iets krachtiger.

Voor wie bijgelovig is: het eten van verse oregano zou je misschien wel geluk kunnen brengen. Volgens de Griekse mythologie is de zoete en kruidige smaak namelijk gemaakt door de godin Aphrodite. Daarom staat het kruid symbool voor geluk en voorspoed.

Welke gerechten kan je met oregano maken?

De smaak van oregano is licht zoet en kruidig. Het kruid is een van de belangrijkste bestanddelen van pizzakruiden en chili con carne-kruiden. Je kan de fijngesnipperde blaadjes toevoegen aan tomatensauzen en spaghettischotels, maar ze smaken ook bij gevogelte. De blaadjes kan je zowel vers als gedroogd gebruiken. Wees echter zuinig met oregano in gedroogde vorm, want dan is de smaak nog straffer.

Enkele ideetjes:

  • Spaghetti met balletjes in tomatensaus
  • Vogelnestjes met mozzarella, tomaat en courgetteslierten
  • Lasagne met osso bucco en ham
  • Chili sin carne met quinoa
  • Allerhande pizza’s

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van oregano?

Al bij de Romeien en Grieken werd oregano gebruikt als medicinaal kruid. Het kruid is dan ook een boost voor je immuunsysteem met allerlei nuttige stoffen zoals vitamine K, ijzer en calcium. Het staat vooral bekend omwille van de ontsmettende en pijnstillende werking.

Verder kan het kruid in theevorm gedronken worden om een hardnekkige hoest tegen te gaan. Of als wapen tegen ondraaglijke kiespijn. Heb je wat darm- of maagklachten? Dan kan je het kruid eten als stimulans voor je spijsvertering.

Samengevat:

  • Rijk aan vitaminen K, ijzer en calcium
  • Een boost voor je immuunsysteem
  • In theevorm goed tegen hoest
  • Helpt tegen kiespijn
  • Stimulans voor de spijsvertering

Bewaring

Het is belangrijk dat je gedroogde oregano in een afgesloten potje bewaard op een donkere en droge plaats. Verse oregano daarentegen blijft hooguit enkele dagen goed in de groentelade van je koelkast.

Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook oregano maakt dus deel uit van ons assortiment. Bekijk hier onze producten.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen