Met viooltjes breng je niet alleen kleur op je bord, maar ook veel smaak. Je kan de bloemblaadjes namelijk probleemloos opeten. Daarom zie je ze vaak als garnituur op gebak of in cocktails. In deze blog van Taste Up lees je er meer over.

Wat zijn viooltjes?

Van Lapland tot de Middellandse Zee en Siberië: je vindt eetbare viooltjes doorheen heel Europa. Er zijn verschillende soorten viooltjes en de bloemblaadjes kunnen dan ook allerlei kleuren hebben: van wit en geel tot paars en donkerblauw.

Hoe mooi viooltjes er ook mogen uitzien, ze zijn compleet geurloos. Volgens de legende hadden viooltjes vroeger echter een verleidende, onweerstaanbare geur. Telkens als mensen kwamen ruiken, trapten ze de bloemen echter plat. Daarom baden de viooltjes tot God om hen te ontdoen van hun betoverende geur. Hun gebeden werden gehoord.

Worden bloemblaadjes daadwerkelijk gegeten?

Volgens de cijfers van een studie van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling heeft het grootste deel van de consumenten – zo’n 83 %  – weleens van eetbare bloemen geproefd. En 38 % procent ziet zichzelf in de nabije toekomst eetbare bloemen aankopen in de supermarkt.

Welke gerechten kan je met viooltjes maken?

Viooltjes krijg je vaak als creatieve garnering op salades, hapjes aperitieven en voorgerechten. De mogelijkheden zijn dus eindeloos. De bloemblaadjes brengen dan ook kleur en een extra smaakje op het bord, waarmee je de gerechten kan opwaarderen.

De smaak van de bloemblaadjes varieert van kruidig, pittig, radijsachtig, geurig en zoet tot poederig en zacht. Vooral de blaadjes met een niet al te uitgesproken smaak kan je perfect gebruiken als garnering.

Ook in cocktails kan je de bloemblaadjes aantreffen. Zo is het mogelijk om ze bijvoorbeeld in te vriezen in ijsblokjes, die je vervolgens in de cocktails doet. Ook kan je suikerviooltjes maken met een siroop van water en suiker.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Zowel de bloemen, de bladeren als de wortels zijn bruikbaar voor medicinale redenen. Zelfs Hippokrates, een van de grondleggers van de moderne geneeskunde, schreef al over de geneeskrachtige werking van viooltjes.

Zo kan je viooltjes gebruiken als natuurlijke aspirine, want er zit glycoside van salicylzuur in. Ideaal dus tegen hoofd- en spierpijn. Ook wie last heeft van de luchtwegen voelt zich na een thee van vioolblaadjes wellicht beter.

Heb je een zwelling? Probeer dan eens om de vioolblaadjes uit te wrijven over de ontstoken plek. Het plantje verhelpt jou mogelijk zelfs van eczeem.

Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook eetbare viooltjes maken dus deel uit van ons assortiment. Bekijk hier onze producten.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen