Eetbare rozenblaadjes worden al eeuwenlang in de keuken gebruikt en dat hebben ze onder meer te danken aan hun heilzame eigenschappen. De schattige en wondermooie blaadjes zitten immers vol vitamines en antioxidanten.

Bij het woord rozen denken we meteen aan de rode roos voor Valentijn, het ultieme bewijs van je liefde voor iemand. Maar rozen zijn zoveel meer. Er zijn honderden rozensoorten en door de eeuwen maar ook door de culturen heen hebben ze altijd iets magisch en romantisch uitgestraald. Dat magische hebben ze niet alleen te danken aan hun schoonheid met blaadjes die zich ontvouwen als zoenende lippen, maar ook aan hun heilzame eigenschappen. Dat de rozenblaadjes eetbaar zijn, is dan natuurlijk mooi meegenomen. Eetbare rozenblaadjes zitten namelijk vol vitamines en antioxidanten. Geen wonder dat niet alleen sterrenchefs overal ter wereld hun hart aan deze prachtige bloem hebben verloren, maar dat ze ook geroemd en geprezen worden om hun heilzame werking. Laten we de wonderlijke wereld van gezondheidsvoordelen van deze bloemen met smaak eens onder de loep nemen. A rose a day keeps the doctor away…het zou zomaar eens kunnen.

De gezonde werking en eigenschappen van eetbare rozenblaadjes

Rozenblaadjes bestaan grotendeels uit water, maar voor het overige zijn ze een bron van vitamine C, ijzer, Calcium, Vitamine Z, Vitamine E en vezels. Deze lange rij van heilzame mineralen en vitamines kan je heel wat gezondheidsvoordelen opleveren. Enkele van de belangrijkste zijn:

  • Eetbare rozenblaadjes kunnen allereerst helpen tegen constipatie; een probleem waar veel mensen mee te kampen hebben. Dankzij de aanwezige vezels zijn de blaadjes in staat om na enkele dagen zichtbare verlichting van constipatie te verwezenlijken. Week de blaadjes, plet ze vervolgens en meng ze met wat melk. Drink dit ’s avonds laat voor je gaat slapen en herhaal dit een paar dagen op een rij.
  • Infecties aan de urineweg en vagina: Rozenblaadjes hebben antibacteriële eigenschappen waardoor ze onder meer kunnen helpen bij urineweginfecties of infecties aan de vagina. Kook hiervoor rozenblaadjes en drink het water op om zo de infectie te verlichten.
  • Wist je dat eetbare rozenblaadjes ook gekneed kunnen worden tot een pasta die je op de huid kunt aanbrengen? Eventueel kan je deze zelf geknede pasta mengen met melk om de pasta smeerbaarder te maken. Op deze manier zijn de blaadjes dankzij de aanwezige vitamine C een goede behandeling tegen de donkere kringen op je gezicht.

Eetbare rozenblaadjes in je recepten en gerechten

Eetbare rozenblaadjes

Ze smaken bloemig en zoet zonder dat de smaak te overheersend wordt. Het is eerder een zachte en zoete smaak. Door deze zachte smaak zie je ze vaak opduiken als natuurlijk kleurmiddel voor gerechten in de Moorse en Indiase keuken.

Je kunt met eetbare rozenblaadjes verschillende gastronomische kanten op. We kennen allemaal wel de thee die je kunt trekken uit de prachtige bloem. Rozenthee is waarschijnlijk de eenvoudigste manier om van de talrijke vitaminen en antioxidanten in de bloemblaadjes te genieten.

Eetbare rozenblaadjes zijn ook een populaire toevoeging aan desserts allerhande. Meng ze eens door het deeg van je gebak, maak er heerlijk confituur van of maak samen met je kinderen te gekke rozencupcakes. Ook in fruitgerechten komen de blaadjes helemaal tot hun recht.

Tot slot zou je ze ook kunnen gebruiken in je aperitief. Denk aan ijsblokjes waarin je eetbare rozenblaadjes verwerkt om je gin-tonic naar hogere en mooiere sferen te brengen.

Verse eetbare rozenblaadjes kopen

Online op zoek naar verse eetbare rozenblaadjes? In bulk en met de gepaste en op maat gemaakte verpakking? Dan zit je bij Taste Up goed. Zij zijn dé referentie op gebied van verse kruiden, eetbare bloemen, pepers en salades. Neem vrijblijvend contact op met de gepassioneerde mensen van Taste Up en ontdek wat ze voor jou kunnen betekenen.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen