Basilicum kan je in vele gerechten gebruiken, het kruid is lekker als thee én het heeft zelfs geneeskrachtige eigenschappen. Geen wonder dat het plantje ook bekend staat onder de naam koningskruid. Lees er in deze blog alles over en koop verse basilicum bij Taste Up.  

Wat is basilicum?

Sommigen noemen het kruid basilicum, anderen dan weer koningskruid. Waarom? De naam is afgeleid van ‘Basileus’, want Oudgrieks is voor ‘koning’. Toch komt het kruid oorspronkelijk niet uit Griekenland of het Middellandse zeegebied, wel uit Afrika en Zuid-Azië.

In India is het zelfs nog steeds een heilig plantje, dat haast bij iedere tempel in volle bloei staat. Verder maakt het kruid deel uit van de lipbloemenfamilie. De blaadjes herken je daarom aan hun ronde of lancetachtige vorm. Vaak is de kleur groen, maar ook rood of lila.

Welke gerechten kan je met basilicum maken?

Basilicum

Basilicum is vooral een mediterraan kruid, dat je vaak proeft in Italiaanse en Griekse gerechten. Zo is het kruid een belangrijk basisingrediënt van pesto. Gebruik het dus vooral om Zuiderse gerechten mee op smaak te brengen. Denk maar aan:

  • Pizza
  • Salades, zoals tomaat-mozzarella
  • Pastaschotels
  • Gestoomde groenten
  • Kalkoengerechten
  • Gerechten met witte vis
  • Gebakken kip

Om de smaak volledig tot zijn recht te laten komen, is het beter om de basilicumblaadjes fijn te hakken en pas op het einde van het gerecht toe te voegen. Als je het laat meekoken, blijven de aroma’s immers niet bewaard. Ook meng je de blaadjes best niet met andere kruiden, want basilicum is het lekkerst op zichzelf.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

In Afrika gebruikt de lokale bevolking het al eeuwen als middel tegen een verkoudheid. Zo verwerken ze de blaadjes in een thee, die toevallig ook héél goed smaakt. Je hoeft dus niet verkouden te zijn om ervan te genieten. De blaadjes bevatten bovendien veel vitamine A en K, magnesium en kalium.

Verder bevordert het kruid je gezichtsvermogen. De stof zeaxanthine in de blaadjes filtert namelijk schadelijke uv-straling uit inkomend zonlicht, zodat je netvlies optimaal blijft functioneren.

Heb je in de zomer veel last van insecten? Smeer je huid dan in met basilicum. Je zal snel merken dat de insecten op afstand blijven. Als jij je liever niet insmeert en je bent gebeten, kan je de blaadjes gebruiken om de jeuk te verminderen.

Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook basilicum maakt dus deel uit van ons assortiment. Bekijk hier onze producten.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen