Kurkuma of geelwortel staat weleens bekend als de natuurlijke pijnstiller en onstekingsremmer. Ook geeft de specerij de typische gele kleur aan currygerechten. In deze blog gaan we dieper in op de helende eigenschappen.

Wat is kurkuma?

Kurkuma, curcame, Indiase geelwortel, tarmeriek of koenir: deze specerij heeft meer aliassen dan een Russiche spion. Het is de wortel van de geelwortelplant oftewel curcuma longa, die oorspronkelijk uit Oost-Azië komt. En dan voornamelijk uit India.

De wortels lijken ietwat op gember. En dat is niet eens zo verwonderlijk, want ze zijn namelijk verwant. En net als gember bezit kurkuma tal van helende eigenschappen.

Is kurkuma écht de natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer?

Kort en bondig: ja. Het belangrijkste bestanddeel van kurkuma is curcumine. Deze stof verlicht pijn en voorkomt ontstekingen. Verschillende studies tonen aan dat de stof pijnervaringen tegenhoudt door neurotransmitters te blokkeren in hun weg naar de hersenen.

Kurkuma kan je beschouwen als ‘superfood’, want de specerij kent ook nog andere therapeutische toepassingen. Zo verhoogt kurkuma dankzij krachtige antioxidanten je weerstand. Ook verbetert de specerij je geheugen en concentratievermogen.

Omdat ontstekingen een belangrijke factor zijn bij tumorgroei, helpt kurkuma ook kanker te bestrijden. De specerij is zelfs heilzaam bij het tegengaan van lever- en galkwalen. Bovendien voorkomt het een opgeblazen gevoel en een slechte spijsvertering.

Kurkuma geeft kleur aan curry

Kurkuma is een vast bestanddeel van kerriepoeder, waaraan het zijn gele kleur geeft. Ook wordt gemalen kurkuma gebruikt als gele kleurstof om andere kruiden en gerechten kleurrijker te maken, bijvoorbeeld rijst.

Kurkuma maakt eveneens deel uit van Hindoestaanse rituelen en ceremonies, waarbij het poeder dient om de handen en het gezicht geel te maken.

Welke gerechten kan je met kurkuma maken?

De smaak van kurkuma kan je omschrijven als licht mild. Omwille van het duidelijke, karaktervolle aroma hoor je de specerij enkel in gerechten te gebruiken die zich ertoe lenen. Denk maar aan vis- of pastagerechten. Maar uiteraard vooral currygerechten, -sauzen en -dressings.

Let op: eerst vermalen en meekoken!

Ook al bevat kurkuma helende bestanddelen: de wortel mag je niet rauw eten, want dan kan je jezelf vergiftigen. Verwerk de wortel dus niet rauw in een smoothie of energiedrankje. Je moet kurkuma namelijk eerst vermalen en daarna meekoken.

Bekijk gerust onze webshop!

Bij ons vind je de meest verse en unieke kruiden, pepers en salades. Ook kurkuma maakt dus deel uit van ons assortiment. Bekijk hier onze producten.

Naast onze eigen serres werken we ook samen met kwalitatieve partners in het buitenland. De verpakking en levering gebeurt door onszelf, waardoor we over de ganse lijn garant staan voor een optimaal verwerkingsproces.

Meer info nodig?

Wij werken uitsluitende met B2B, geen particulieren. Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u spoedig. Tot binnenkort.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen